© NBTC / Bring Yourself
Bring yourself

Rotterdamse pioniershub in duurzaamheid

BlueCity is een circulaire voorbeeldstad waar pioniers in de circulaire economie zich verzamelen. Waar ondernemende geesten elkaar ontmoeten en handelingsperspectief ontwikkelen. Voor evenementen is het voormalig zwemparadijs Tropicana een unieke locatie aan de Maas, voor Rotterdammers een iconisch gebouw met historie.

Bring yourself, Thibaud & Lisa will do the same

Thibaud en Lisa zijn beide 28 jaar. Hij is Event Coördinator en zij is Event & Sales Manager bij BlueCity in Rotterdam.

We hebben op dit moment een lineaire economie en dat werkt gewoon niet. Grondstoffen raken op en de bodem wordt uitgeput. De oplossingen liggen in het sluiten van de kringlopen. In BlueCity werken meer dan 40 ondernemers dag in dag uit aan de circulaire economie. In de voormalige kleedruimtes van het zwemparadijs in Rotterdam zit nu het BlueCity Lab, waar onze ‘bioneers’, pioniers in biodesign, nieuwe producten en circulaire methoden ontwikkelen. Daarnaast hosten en organiseren we ook allerlei programma’s en events.

Circular Challenge

De events zijn een visitekaartje van BlueCity om op een hele tastbare manier kennis te maken met wat duurzaamheid nou eigenlijk inhoudt. We hebben bijvoorbeeld de Circular Challenge, waarbij we bedrijven en organisaties uitnodigen om in 6 weken tijd een waardeloze reststroom om te zetten in een waardevol product. Voor deze uitdaging koppelen we de bedrijven aan studenten en young professionals. Ze worden begeleid door circulaire pioniers, design thinkers en financieel experts.
We streven naar zero waste events met een circulaire catering, zonder verspilling. Er wordt teveel voedsel weggegooid, zeker in de evenementenbranche. Onze producten zijn lokaal en seizoensgebonden. Maak ook bijvoorbeeld: bitterballen gemaakt van oesterzwammen, die door rotterzwam zijn gekweekt op koffiedik. En brood gemaakt van bierbostel, een restproduct uit onze bierbrouwerij Vet&Lazy. Plastic wordt hergebruikt voor nestkastjes en papier wordt compost voor de wormenbakken.

Iedereen hier heeft hetzelfde doel, de wereld een stukje beter te maken.

Kruisbestuiving

De passie van de ondernemers is heel mooi om te zien. Iedereen hier heeft hetzelfde doel, de wereld een stukje beter te maken. Rotterzwam kweekt oesterzwammen op koffiedik en koffieschilletjes, restproducten die normaal worden weggegooid. Fruitleather zet afgedankt fruit om in leerachtig materiaal, waar je bijvoorbeeld een tas van kan maken. BlueBlocks ontwikkelt van bruinwier uit de Noordzee plaatmateriaal voor de bouw. Kusala Gifts maakt zeep zonder palmolie en plastics, maar met reststroom ingrediënten als olijfolie, koffie en bierbostel. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je hebt zoveel verschillende expertises en sectoren. Daartussen vindt ook heel veel kruisbestuiving plaats.

Events, workshops en Expeditie BlueCity

De publieke events zijn de leukste manieren om ons te leren kennen. We organiseren bijvoorbeeld samen met The Swapshop de kledingruilmarkt Changez en in verschillende Let’s Fix It workshops leren we Rotterdammers repareren in plaats van hun spullen weg te gooien en nieuwe te kopen. Dit doen we met kleding, planten, fietsen, noem maar op. Daarnaast organiseren we Expeditie BlueCity, een duik in de wereld van BlueCity. Je krijgt een rondleiding door het voormalig subtropisch zwemparadijs, neemt een kijkje in het BlueCity Lab, het eerste circulaire biolab ter wereld en je ontmoet een circulair ondernemer. Check de agenda op de website. Je gaat vast met ideeën naar buiten om zelf een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld.