Man jumps over a puddle on Wadden Island Texel
© Sabrina Gaudio via NBTC Mediabank
Categorie:Ontdek de Nationale Parken van Nederland

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel omvat een groot gedeelte van de Texelse natuur. Het bestaat uit het indrukwekkende duingebied en het bos van dit Nederlandse Waddeneiland. Bij een bezoek aan Texel (en zet dat vooral op je bucketlist!) zal je versteld staan hoeveel landschappen aan je voorbij trekken. Ontdek de verschillende landschappen van Texel zoals, duinen, bossen, heidevelden, kwelders en strand.

  • Duinen, bossen, heide en strand. En dat alles in één Nationaal Park.
  • Spot zeehonden, verschillende vogelsoorten en reptielen.
  • Bezoek je de Duinen van Texel? Mis dan zeker de zeedierenopvang Ecomare niet
Adres:
Ruijslaan 92
1796AZ De Koog
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Door de sterke invloed van de zee hebben de duinen van Texel een unieke flora, waarin zoet- en zoutwaterplanten door elkaar heen groeien. Zo heb je een ontzettend gevarieerd aanbod aan planten. Niet alleen zijn er veel mooi bloemen en planten, ook vind je er ontzettend veel verschillende vogels, reptielen, vissen en zoogdieren als zeehonden. Met een totale oppervlakte van 43 vierkante kilometer is er ontzettend veel te zien en te beleven.

De Mokbaai

Birds in the Mokbaai in National Parc Dunes of Texel

Zodra je aankomt met de veerboot, heb je direct zicht op de Mokbaai. Het wordt vaak de Waddenzee in het klein genoemd vanwege de wadplaten, kwelders, een mosselbank en een geul. Het is een belangrijk hoogwatervluchtplaats voor wadvogels en bij eb een belangrijk foerageergebied voor watervogels. Naast de Mokbaai liggen er daarom ook vogelreservaten zoals De Geul en De Petten. In De Geul is ook de grootste lepelaarskolonie van Nederland te vinden. Vanaf het vogelkijkpunt heb je een fantastisch zicht op het wad en de kwelders. Aanrader!

De Hors

De Hors is een uitgestrekte zandvlakte in het zuiden van Texel. Hier krijgt de natuur vrij spel en kan je het ontstaan van duinen bewonderen. Met het door de zee opgeworpen zand ontstaan duintjes. Zodra de zandheuveltjes hoog genoeg zijn en boven water uitsteken, raken ze begroeid met planten die goed bestand zijn tegen zout en wind.

De Slufter en Ecomare

Slufter in National Parc Dunes of Texel

Binnen het duingebied van Texel liggen diverse bijzondere natuurgebieden, zoals de zandplaat de Hors, de Texelse bossen en de Slufter. De laatstgenoemde is een duinvallei die in contact staat met de Noordzee. De kreken in dit gebied lopen vol bij hoogwater en leeg bij laagwater. De Slufter heeft een bijzondere vegetatie en is een belangrijke broedplaats voor veel vogelsoorten.

Wil je alles weten over de bijzondere natuur van de Wadden dan moet je beslist een bezoek brengen aan Ecomare. Bij Ecomare maak je kennis met de dierenwereld van de Waddenzee en de Noordzee. Ecomare is een natuurmuseum, zeehondenopvang, zeeaquarium, vogelopvang en duinpark. Hier worden zeehonden opgevangen die het op eigen kracht niet redden in het wild. Heb je vragen over het natuurgebied of de Wadden dan kan je hier terecht.

Waddeneiland Texel

Het hele jaar door trekt Texel veel toerisme dat komt uitwaaien op het Waddeneiland. De recreatieve voorzieningen zijn hierop aangepast en je kan er vanuit gaan dat de wandel-, fiets- en ruiterpaden er prachtig bij liggen. Ook aan horecavoorzieningen, accommodaties en activiteiten is geen gebrek en de lokale VVV helpt je graag met het samenstellen van een mooi programma.

Vond je dit interessant? Ontdek meer