© Myriam Minne
Categorie:Culinair Nederland

Cheese Valley, met de C van Culinair en Cultuur

Cheese Valley, gelegen in het groene hart van Nederland, heeft veel te bieden, zowel voor wie op zoek is naar een culinaire ervaring op hoog niveau als voor wie graag een vleugje cultuur opsnuift.

  • Culinaire en Culturele Hoogstandjes
  • Proeven van het gele goud en echte Goudse kazen
  • Beleef eeuwenoude kaastradities

Culinair genieten met grote C!

Voor wie wil genieten van een gastronomisch etentje, moet naar Stolwijk, een lieflijk dorpje op een 6-tal km van Gouda. Daar zit De Nieuwe Polderkeuken, de hidden gem van chef Frank Streefland. Frank brengt een productkeuken met het nodige vuurwerk en een enorme smaak-intensiteit. Pure gerechten die met passie bereid worden. Houd zeker een gaatje vrij voor de Kaaskar. De Nieuwe Polderkeuken staat erom bekend dat het het enige restaurant is van Nederland dat uitsluitend lokale kazen serveert.

Minder verfijnd, maar daarom niet minder fijn, is de High Cheese lunch in het Museumcafé van Museum Gouda.Of je binnen zit of buiten, genieten doe je van een lekkere lunch met een mooie variatie aan lokale Goudse producten. Een feestje voor het oog en de smaakpapillen!

Waar het ook fijn dineren is, dat is bij Van Rossum met zicht op de open keuken, de grootste open keuken van Nederland! Van Rossum houdt niet van pretenties, maar van ongedwongen culinair genieten. Alle gerechten zijn ongecompliceerd, duurzaam en puur, waarvan de meeste producten van de eigen biologische boerderij komen.

Liever Italiaanse producten dan de lokale keuken? Dan is Mercatu, de horecazaak van het Landal vakantiepark De Reeuwijkse plassen, jouw place to be. Je geniet er net niet met de voeten in het water van een selecte keuze aan de beste Italiaanse specialiteiten: pizza bianca, salade caprese, burrata, gerookte zalm, vitello tonnato, mortadella, bruschetta con pomodoro e aglio en diverse kaassoorten.

Cultuur snuiven in het Groene Hart

Wie denkt dat er alleen maar kaas en eethuisjes te vinden zijn in Cheese Valley, think again! Je kan je dagen - tussen het eten en proeven door - van ’s morgens tot ‘s avonds vullen met cultuur.

Eenmust-visitin Gouda is de Sint-Janskerk, de langste kerk van Nederland met 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen. Die beleving wordt alleen maar sterker, wanneer je het wonderlijke licht door de ‘Hollandse Meesters’ ziet binnenvallen.Tip: boek een gids!

Geen fan van kerken? Dan is het museum van Gouda misschien wel meer jouw ding! Met zijn verscheiden aanbod is een bezoek aan het museum sterk aan te bevelen. Zijn schilderijen “uit de jaren stilletjes” niet aan jou besteed, dan zijn er oa de kleipijpen, de moderne kunst, het zilver, de stadsmaquette,…

Zijn er kindjes mee (die geen kaas gegeten hebben van kerken of musea - pun intended!), dan moet de Gouda Cheese Experience met stip op je lijstje komen. Een toeristische topattractie voor groot en klein, dat is de Gouda Cheese Experience. Aan de hand van een vragenlijst leg je een interactief parcours af om op het einde het diploma en de badge van kaasmeester te bemachtigen. Je stapt als het ware in een enorme Gouda Kaas en beleeft een overweldigende show: je gaat zelf aan de slag met ontdek-wanden, je melkt een koe virtueel, je keert de kazen, enz. enz… Natuurlijk proef je ook de enige echte Gouda Kaas: van jonge kaas tot en met extra oude. Enlast but not least, je kan er je uitdossen als een heus kaasmeisje of -jongen. Fun verzekerd!

Maar uiteraard ga je niet naar huis voor je hét product van de regio geproefd hebt, de kaas, het gele goud! Want vergis je niet, de kazen die je hier proeft, zijn in niets te vergelijken met de schellekes jonge Gouda kaas die we in onze supermarkten aantreffen. Kies voor kwaliteit en kies voor Reypenaer, 1 jaar, 2 jaar of tussen de 2 1/2 en 3 jaar gerijpt in een oud pakhuis. Liever jonge kaas? Ga dan langs bij de Arcadiahoeve, gespecialiseerd in het maken van Goudse Boerenkazen van 18 kg. Je vindt die in de kaasautomaat naast de boerderij.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Culinair Nederland volgens Gault&Millau

Welke weg leggen Nederlandse topingrediënten af voordat ze op je bord belanden? Neem hier alvast een voorproefje.

Lees meer