Sinterklaas vieren in Nederland - Nederlandse tradities - Holland.com
Evenementen

Sinterklaas

15 nov. 2020 - 5 dec. 2020, Heel Nederland

Sint Nicolaas, in Nederland beter bekend als Sinterklaas, wordt gekoesterd door de Nederlandse kinderen. Hij is te herkennen aan zijn opvallende rode mantel, rode mijter en lange witte baard.

  • Maak de Sinterklaasintocht mee in Zaanstad dit jaar.
  • Geniet van Sinterklaassnoepgoed, wat overal in Nederland in de supermarkten te koop is.
  • Ervaar de gezelligheid die het Sinterklaasfeest met zich meebrengt.

De goedheiligman komt elk jaar rond half november aan op een stoomboot vol met cadeautjes en Pieten. Dan mogen de kinderen hun schoen zetten naast de schoorsteen of bij de achterdeur. ‘s Nachts rijdt Sinterklaas op zijn schimmel Amerigo over de daken en vult samen met zijn Pieten de schoenen met snoepgoed of kleine cadeautjes. Traditioneel sinterklaassnoep bestaat uit taaitaaipoppen, pepernoten, marsepein en chocoladeletters. Mocht u bezwijken voor de verleiding, dan is het te koop in de supermarkt of bij de bakker.

5 december

De feestdag zelf wordt gevierd op 5 december, waarbij er cadeautjes worden uitgewisseld. Kinderen zingen uit volle borst liedjes voor Sinterklaas tot er op de deur wordt geklopt. Als ze braaf zijn geweest, dan staat er een zak met cadeautjes voor de deur. Omdat Sinterklaas en zijn Pieten niet echt bestaan, verkleden veel volwassenen zich als Sinterklaas of Piet, tot groot plezier – en vaak ook verwarring – van kleine kinderen.

Cadeautjes en gedichten

Ook oudere kinderen en volwassenen vieren 5 december. Van tevoren trekken ze lootjes met iemands naam erop, voor wie ze een cadeautje kopen. De cadeautjes worden ingepakt zodat je niet kunt zien wat erin zit en gaan vaak gepaard met grappige gedichten vol woordspelingen die speciaal voor de ontvanger zijn geschreven. Deze cadeautjes zijn een perfecte manier om iemand voor gek te zetten voor de hele familie.

Intocht van Sinterklaas

Elk jaar komt Sinterklaas met zijn Pieten per boot aan in Nederland. Duizenden kinderen wachten Sinterklaas en zijn Pieten vol verwachting op. Traditiegetrouw mogen de kinderen de avond na de intocht hun schoen zetten. Daarin zit de volgende ochtend dan een klein cadeautje van ‘Sinterklaas’. De grote intocht van de Sint is elk jaar in een andere stad. In 2018 komt Sinterklaas aan in Zaanstad en zal hij met zijn paard en gevolg de Zaanse Schans aandoen. Daarnaast hebben bijna alle Nederlandse steden en dorpen hun eigen Sinterklaasintocht. Informeer bij de VVV voor de exacte datum van de Sinterklaasintocht.

Aankomende evenementen

Evenementen in Nederland

Bezoek de meest bijzondere evenementen en de leukste festivals.

Bestemmingen & regio's in Nederland

Alles over de steden, regio’s en provincies.

Vond je dit interessant? Ontdek meer