Oostvaardersdijk, Markermeer
© Visit Flevoland
Categorie:BIT article

Markermeer

Het Markermeer biedt genoeg ruimte voor lange dagtochten, mooie havensteden zijn nooit ver weg. Vaar rond forteiland Pampus of naar het nieuwe natuurgebied Marker Wadden.

  • Prachtig vaargebied ten noorden van Amsterdam.
  • Verbinding met het IJsselmeer en de randmeren.
  • Gunstig gelegen met vele pittoreske havens.

Flevoland wordt omringd door grote meren. In het noorden, op het Markermeer en het IJsselmeer voel je nog de ruige Zuiderzee. Zelfs voor ervaren zeilers zijn deze wateren een uitdaging. Aan de andere kant liggen de Randmeren. Hier is het water wat rustiger zodat je op je gemak het oude en het nieuwe land met de zeilboot of motorboot kunt ontdekken.

Vanuit een haven aan de kust van de Marker- of het IJsselmeer, vaar je in één dag naar de kust van Noord-Holland. Maak bijvoorbeeld een uitstapje naar de mooie havensteden Enkhuizen, Hoorn en Volendam. Zelfs een tocht naar Amsterdam behoort tot de mogelijkheden.

In twee of drie dagen kun je over de randmeren varen en de diverse steden bezoeken. Maar neem iets meer tijd voor de pittoreske haventjes zoals Elburg of Harderwijk.

In een van de vele havens is het goed vertoeven. Je vindt hier talloze pubs, restaurants en cafés, moderne en historische binnensteden - ideaal om te winkelen of bezienswaardigheden te bezoeken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de replica van de oud VOC-schip Batavia en de museumwerf in Lelystad. Dit is zeker een dagtocht waard voor watersportliefhebbers.

En natuurlijk biedt varen op het Markermeer altijd de mogelijkheid om bij uitstek een grootstedelijk hoogtepunt te worden: de omweg naar Amsterdam. Slechts een paar kilometer van het IJsselmeer naar de Sixhaven direct aan de rand van het oude centrum. Met een veerpont die je direct naar de oude binnenstad brengt vanuit de altijd gezellige haven.

Varen en Fietsen

Wil je het Markermeer liever per fiets verkennen? Dit behoort zeker tot de mogelijkheden! Bijvoorbeeld met de Sail & Bike tour. Je fietst een prachtige route langs pittoreske plaatsjes. De imposante driemaster Elizabeth vaart achter je aan zodat je na een fietstocht heerlijk ‘thuis’ kunt komen.

Tip van de redactie

Een dagtochtje maken over het Markermeer is natuurlijk ook mogelijk! Er is een boottocht tussen Volendam en Marken of ga vanuit Muiden eens naar het forteiland Pampus.

Ontdek bijzondere vogels, nieuwe eilanden in het Markermeer en man-made natuur onder zeeniveau!

Vond je dit interessant? Ontdek meer