Prinses Beatrix
© Jeroen van der Meyde via RVD

Onze voormalige koningin, Prinses Beatrix, is een belangrijk lid van de Koninklijke Familie, het Huis van Oranje-Nassau. Ze besteeg de troon op 30 april 1980 en werd opgevolgd door haar zoon Willem Alexander op 30 april 2013. Ze heeft drie zonen met haar wijlen echtgenoot, Prins Claus. De oudste is de huidige koning Willem-Alexander en zijn broers zijn Prins Friso en Prins Constantijn.

  • Prinses Beatrix was van 1980 tot 2013 koningin van Nederland.
  • Ze was getrouwd met de in 2002 overleden Prins Claus.
  • Ze is de moeder van Koning Willem-Alexander.

Jonge jaren van Prinses Beatrix

Prinses Beatrix werd geboren op 31 januari 1938 als eerste kind van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Haar zussen, Prinses Irene, Prinses Margriet en Prinses Christina werden geboren in respectievelijk 1939, 1943 en 1947. Toen Prinses Beatrix nog maar twee jaar oud was, vluchtte ze met haar familie naar Groot-Brittannië in verband met de oorlog. Niet lang daarna vertrok Prinses Juliana met Beatrix en Irene naar Canada, waar Margriet werd geboren. De familie keerde terug naar Nederland in augustus 1945. Prinses Beatrix rondde haar opleiding Rechten aan de Universiteit Leiden af in 1961.

Huwelijk met Prins Claus

In juni 1965 maakte Koningin Juliana bekend dat Prinses Beatrix verloofd was met de Duitse Claus van Amsberg. De Prinses had hem tweeënhalf jaar eerder op oudejaarsavond ontmoet. Op 10 maart 1966 trouwde het paar in Amsterdam. Hun eerste zoon, de huidige koning Willem-Alexander, werd in 1967 geboren. In 1968 en 1969 volgden de geboortes van Prins Friso en Prins Constantijn.

Rol als staatshoofd

Op 30 april 1980 deed Koningin Juliana afstand van de troon zodat Prinses Beatrix haar kon opvolgen als koningin. Als koningin was ze staatshoofd en vervulde ze staatskundige taken zoals het ondertekenen van wetten en beëdigen van bewindslieden. Ook had ze ceremoniële taken, zoals het vertegenwoordigen van Nederland op staatsbezoeken en ontvangen van buitenlandse staatshoofden.

Abdicatie

Precies 33 jaar na haar beëdiging gaf Koningin Beatrix op 30 april het stokje door aan haar oudste zoon, Willem-Alexander en trad ze af als koningin. Sinds haar abdicatie draagt ze de titel prinses der Nederlanden.