Sustainable shopping by the kilo at Kilo Kilo Vintage
© Abe Jonker via Kilo Kilo Vintage
Categorie:Een duurzame vakantie in Nederland

Duurzame mode met een goed gevoel

Lekker shoppen en thuiskomen met een tas vol nieuwe kleding. Genieten? Als je weet dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is, wordt het toch wat minder leuk. Het is dus tijd om op een andere manier naar kleding en mode te kijken. Deze Nederlandse initiatieven, ontwerpers en winkels helpen je op weg naar een kledingkast vol goed gevoel.

  • In proeftuinen en laboratoria worden de kleren van de toekomst ontworpen.
  • Shop je tassen vol in een van de honderden ruime kringloopwinkels.
  • Snuffel in andermans kledingkast op een plaatselijke vintage-markt.
Neon sign Shop vintage save the planet

Met de opkomst van fast fashion, en de schadelijke impact die het heeft op mens en milieu, is er in toenemende mate gelukkig ook meer aandacht voor de andere kant: duurzame mode! In Nederlandse laboratoria en proeftuinen wordt gewerkt aan nieuwe stoffen en materialen voor de kleding van de toekomst.

Ontwerpers en ondernemers slaan handen ineen om nieuwe merken op de markt te brengen die een positieve impact hebben op mens en milieu. En Nederlanders dragen hun steentje bij door hun mooie kleding een tweede leven te geven. Voor fast fashion is geen plek, hier shop je op je gemak naar duurzame kleding.

De materialen van de toekomst

Artist Jalila Essaidi experiments with new materials: clothes made from cow dung

Lopen we binnenkort allemaal met schoenen van leer, vervaardigd uit fruit? Of in een shirt van koeienmest? Een nieuwe broek gemaakt van afgedankte kloffies? Wekt onze jas stroom op door zonnecellen in het weefsel? Het klinkt als sciencefiction, maar er wordt hard aan gewerkt. Vooruitstrevende ontwerpers werken in ateliers in heel Nederland aan de duurzame materialen en ontwerpen van de toekomst. De oplossingen zijn veelzijdig, maar de missie eenduidig: mode moet duurzamer worden.

Duurzame merken, bewust winkelen

Het zal echter nog wel even duren voor deze items in je kledingkast hangen. Gelukkig zijn er ook Nederlandse modemerken en -winkels die nu al een breed aanbod aan duurzame kleding bieden. Gemaakt van gerecyclede materialen of gecertificeerde stoffen, en geproduceerd met oog voor mens en dier.

Steekjelos Utrecht learn to make and repair clothes, upcycle

Namen als Kings of Indigo en Kuyichi produceren hippe en vooral duurzame kleding van eerlijke materialen. Bij Mud Jeans kun je een duurzame spijkerbroek leasen, wat hen de kans geeft jouw afgedragen exemplaar weer volledig te recyclen. In het Arnhemse modekwartier vind je meer jonge designers die op hun eigen manier werken aan duurzame mode. Liever online shoppen? Nederlandse sites als ProjectCece en Awear.nl verzamelen de meest duurzame mode, zodat jij ze gemakkelijk kunt bestellen.

Het Nijmeegse Duurzame Warenhuis biedt een ruime collectie verantwoorde kleding met daarnaast een reparatieservice waar je jouw eigen kleding een tweede leven kunt geven. En iets verderop, in Utrecht, loop je bij E&Co een warenhuis binnen waar heerlijk groen kunt shoppen, en in de weekenden ook nog eens terecht kunt bij het zogenoemde Steekje Los. Hier leer je alles over het repareren en upcyclen van je eigen kleding. Het meest duurzame kledingstuk is tenslotte datgene wat je al hebt.

Hip vintage of voordelig 'pre-loved'

Breda J'Adore Vintage St. Annastraat

De grootste ecologische voetafdruk van kleding wordt gezet tijdens het productieproces. Een kledingstuk een tweede leven geven is daarom het beste voor mens en milieu. Dat kan dus door repareren óf door tweedehands te kopen. Bijkomend voordeel daarvan; het geeft bergen voldoening, en is - met een beetje mazzel - ook nog eens voordelig.

Gelukkig hoef je in Nederlandse steden niet ver te zoeken voor leuke vintage kledingwinkels. Van Leeuwarden tot Maastricht: mode in de stijl van voorbije jaren is populairder dan ooit. En wat is nu mooier dan een origineel item met een eigen geschiedenis? Vintagewinkels zijn, naast een duurzame keuze door hergebruik, ook stuk voor stuk charmant met een uniek aanbod. Gegarandeerd dat je niemand anders in dat kledingstuk tegen het lijf loopt.

Kringloop: bewust én leuk

Ben jij zelf in staat dat ene juweeltje in de kledingrekken te spotten? Dan kun je terecht in één van de honderden kringloopwinkels in Nederland. Nederland is een echt kringloopland en dat is te merken. Het aanbod aan kringloopwinkels groeit al jaren.

De Nederlandse kringloopbranche bespaart door de verkoop van tweedehands artikelen ruim 150 ton aan CO2-uitstoot per jaar. Dat komt niet alleen door het inzamelen en verkopen van kleding. Zo vind je er ook meubels, elektronica, boeken, speelgoed en nog veel meer. Veel kringloopwinkels zijn ook eens sociale onderneming en bieden mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een leuke baan.

Shop bij kringloopgiganten of tweedehands boulevards

Sustainable shopping per kilo employee with handful of clothes at Kilo Kilo Vintage

Anders dan in vintage modewinkels, zul je in kringloopwinkels zelf aan de bak moeten. Een beetje winkel heeft tientallen kledingrekken vol soorten, maten en stijlen. Een groter aanbod, maar misschien wat uitdagender om de pareltjes eruit te pikken. Voordeel is wel dat de prijzen een stuk lager liggen. Wie een scherp oog voor mode - en een beetje geluk - heeft, kan hier een unieke én duurzame outfit scoren voor een paar euro.

Veel Nederlandse kringloopwinkels zijn echt ingericht op enthousiaste shoppers. Ze zijn groot, ruim en licht en vaak voorzien van koffiecorner of lunchroom. Zo vind je in Den Haag de grootste van Nederland, met 5500 vierkante meter aan verborgen kringloopschatten.
In Alkmaar claimen ze zelfs een heuse kringloopboulevard: een straat met 6 grote winkels naast elkaar, goed voor een lange shopsessie met aan het eind volle tassen. Bekijk in een oogopslag of er een winkel bij jou in de buurt zit.

Snuffelen in iemands kledingkast

Naast kringloopwinkels heeft Nederland ook een volle agenda als het gaat om vlooien- of rommelmarkten. Staar je niet blind op het woord ‘rommel’: sommige van deze events zijn hippe shows waar je unieke vintage mode per kilo afrekent. Ook is dit vaak dé plek om in andermans kledingkast te snuffelen: vaak is het mogelijk voor particulieren om een kraampje te huren en hun ongebruikte kleding te koop aan te bieden.

De website Meuk is Leuk toont of er binnenkort een vintage kledingevenement bij jou in de buurt plaatsvindt. Waar je ook bent in Nederland; een nieuwe outfit én een goed gevoel is nooit ver weg.