Enschede

Haar innovatieve en eigenzinnige aard maakt Enschede een stad die je niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Nederland. Als de grootste stad van Overijssel ben je hier omringd door groen. Ook het textielverleden en het daarbij horende ondernemende karakter zijn nog overal in de stad voelbaar. Dit resulteert in een creatieve stad, vol met bijzondere plekken.

Als een local
Ervaar Enschede als een Tukker

Ervaar Enschede als een Tukker

Oude Markt Enschede

Enschede is dé plek voor technologie, innovatie en creativiteit. Op alle mogelijke vlakken die je je kunt bedenken. Elk jaar komen er 50 tot 60 nieuwe start-ups bij. Zo zijn Thuisbezorgd en Booking.com hier ooit als start-up begonnen. Dit was natuurlijk niet mogelijk zonder wifi; en je raadt natuurlijk al, dit draadloze netwerk werd al eerder bedacht door een alumnus van de Universiteit Twente in Enschede. De stad barst van de creatieve broedplaatsen en ideeën, met als hoogtepunt het jaarlijkse evenement GOGBOT Festival, waar muziek, kunst, media en technologie samenkomen.

Daarnaast is Enschede vooral een bruisende stad. Komt het niet door de shoppende Nederlanders en Duitsers, dan komt het wel door de bomvolle terrasjes op het gezelligste horecaplein van Oost-Nederland: de Oude Markt. Wil je winkelen? Dat kan natuurlijk ook! Enschede heeft honderden lokale winkels en winkelketens waar je eindeloos kunt shoppen. Met de tweedehands shoppingroute bezoek je toffe adressen én scoor je een duurzame tweedehands outfit.

Oude Markt Enschede

In Enschede ligt de natuur altijd om de hoek. Door de hele stad vind je 10 stadsparken; stuk voor stuk groene oases met allemaal hun eigen charme. Zo ligt het oudste volkspark van Nederland in Enschede. Natuurlijk, zouden we haast zeggen.

Laat je de binnenstad achter je, dan vind je aan de stadsrand prachtige landgoederen en buitengebieden. Maar waar je ook heen gaat, je bent voortdurend omringd door groen.

Family enjoying the city park in Enschede
Local people on the streets of Enschede

In Enschede vind je een bijzonder volk, de Tukkers. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, is hier de filosofie. Maar nog veel bekender in Twente is het zogenoemde ‘Noaberschap’. Noabers (ook wel: buren) helpen elkaar, zo is het nu eenmaal. Dat klinkt als iets om trots op te zijn, maar de Tukker is nogal bescheiden van aard. Hier vinden ze noaberschap vooral heel erg vanzelfsprekend. Ze zijn hier zo bescheiden dat ze zelfs over hun prachtige stad Enschede niet hoog van de toren blazen: ”Enschede is best een gezellige stad hoor”, zeggen inwoners vaak tegen bezoekers. Misschien is dat ook wel een van de redenen dat Enschede nog een vrij onontdekte stad in Nederland is.

Duurzaam
Een groen bezoek aan Enschede

Een groen bezoek aan Enschede

Er komen steeds meer duurzame locaties en events bij in Enschede die ieder op hun eigen manier bijdragen aan een betere wereld. Van vegetarische of veganistische hotspots en tweedehandswinkels tot restaurants die koken met lokaal geproduceerde ingrediënten. Maar groen vind je in Enschede eigenlijk overal door de stad heen. Zo zijn er veel verborgen binnentuinen en terrassen. Zoals Bardot en niet te vergeten de binnentuin van Rijksmuseum Twenthe.

Bardot Enschede

Melkhal Enschede

Enschede wordt alom bewonderd voor de manier waarop hier oude industriële fabrieksgebouwen worden getransformeerd. Zo is de oude melkhal van Coberco omgebouwd tot een hippe plek die het oude karakter van het pand in stand houdt. Op dit moment vind je hier onbemand hotel Urban Hotel Moloko, Café Coberco en een grote supermarkt die met het label ‘Ons Noaberschap’ allerlei specialiteiten van lokale en regionale producenten verkoopt. En wat dacht je van de Museumfabriek? Dit museum vertelt je over de manier waarop natuur, cultuur, wetenschap en techniek van invloed zijn op elkaar. Hoe tof is het dat het museum is gevestigd in de voormalige textielfabriek van de familie Rozendaal?

Enschede ligt dan misschien dicht tegen de Duitse grens, de stad is vanuit alle hoeken in Nederland goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanuit Utrecht ben je bijvoorbeeld binnen 1,5 uur met de trein op een van de drie stations die de stad rijk is. Hier zijn veel bussen om je naar alle toffe plekken in de stad te vervoeren. Maar je kan dat laatste stukje natuurlijk ook zelf doen. Huur eenvoudig een fiets bij Budget Bikes Hoeve of kies voor een OV fiets (enkel voor OV-chipkaart-houders). Zoek je een wat snellere reisoptie? Huur dan eenvoudig een deelscooter in de stad.

Cycling in Enschede

Verborgen parels
Weg van de gebaande paden

Weg van de gebaande paden

Roombeek Culture park

De wijk Roombeek, net ten noorden van het centrum van Enschede, is een eigentijdse wijk die alles te bieden heeft: wonen, werken, winkelen, en cultuur in een inspirerende omgeving. Met zijn grote aantal culturele instellingen is Roombeek een culturele hotspot binnen Enschede, maar ook een groene: drie aaneengesloten parken doorkruisen de wijk als een groene oase.

Op 13 mei 2000 werd Roombeek getroffen door een vuurwerkramp. Een enorme tragedie met veel slachtoffers. Door de ontploffing werd 42,5 hectare stad verwoest. Roombeek werd opnieuw opgebouwd uit meer dan 3000 wensen en ideeën van de bewoners, transformerend in een wijk met geschiedenis én toekomstwaarde. Het textielverleden werd teruggebracht door behoud van industrieel erfgoed, terwijl Lasonderbleek (het herdenkingspark) de betonnen fundering van de vuurwerkfabriek en een herdenkingsmonument kent.

Enschede fireworks tragedy May 2000

With a guide through Roombeek Enschede

Roombeek staat bekend om zijn hoogwaardige architectuur en prachtige openbare ruimtes. Kenmerkend is de gedurfde mix van traditioneel en modern. Wandel de Roombeek Wandelroute en bewonder de bijzondere huizen en gebouwen. Ontdek nog meer van de verhalen van Roombeek onder begeleiding van een gids. Voeg een bezoek aan Roombeek Cultuurpark toe aan je wandeling, waar je meerdere culturele instellingen dicht bij elkaar vindt: De Museumfabriek, Rijksmuseum Twenthe, én Tetem. Tetem is een van de weinige plekken in Nederland waar digitale cultuur een hoofdrol speelt in de programmering. Deze bijzondere combinatie van kunst, cultuur en architectuur maakt een bezoek aan Roombeek een unieke ervaring.

Ontdek meer steden als een local

Ladies enjoy downtown Amersfoort
Categorie: Ontdekken

Amersfoort: de Europese stad van het jaar 2024

Door haar middeleeuwse uitstraling zit Amersfoort boordevol fotowaardige plekken. Struin door de pittoreske straatjes, stil je honger in unieke restaurants, vul je tassen in boetiekjes of ga op culturele schattenjacht.

Boating in Almere surrounded by architectural gems
Categorie: Ontdekken

Almere: De jongste stad van Nederland

De jongste stad van Nederland heeft veel meer te bieden dan verwacht. ‘Ally’ is een architectuurmuseum in de open lucht.

Stationsplein Utrecht
Categorie: Ontdekken

Utrecht: De fietsvriendelijkste stad

Utrecht wordt gezien als alternatief voor Amsterdam. Waarom?