© Groovypat
Categorie:Limburg

Valkenburg aan de Geul

Valkenburg aan de Geul is een kleine gemeente die al eeuwenlang als een magneet toeristen aantrekt. Bezoekers komen voor de mijnen en grotten met schilderingen uit de Romeinse tijd en voor Kasteel Valkenburg, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over het fraaie Limburgse landschap.

  • Bezoek de Valkenburgse grotten.
  • Klim naar de enige hoogteburcht van Nederland.
  • Relax in het warme water van 32 van Thermae 2000.
Adres:
Theo Dorrenplein 5
6301DV Valkenburg
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Waar ligt Valkenburg?

De naam Valkenburg aan de Geul zegt het al: Valkenburg ligt aan de Geul, een klein riviertje in de provincie Limburg. Een bezoek aan de nabijgelegen Limburgse stad Maastricht is dan ook heel goed te combineren met een uitstapje naar Valkenburg. Een treinrit tussen deze twee plaatsen duurt slechts 11 minuten. Het is bovendien een aanrader om met de trein te komen, aangezien station Valkenburg een van de oudste treinstations van Nederland is. Maar hoe u ook reist, de slechts 11 kilometer tussen de twee Limburgse steden is eenvoudig te overbruggen.

Bezienswaardigheden in Valkenburg

Valkenburg is een zeer populaire bestemming voor bezoekers. Mensen komen voor de beroemde grotten, de kasteelruïne en de gezellige restaurants en cafés. Met name één restaurant is prachtig gelegen aan de voet van de kasteelruïne: restaurant De Haselderhof biedt een fantastisch uitzicht over het plaatsje Valkenburg. Een ideale plek voor een kopje koffie voor of na een bezichtiging van de hoogteburcht, natuurlijk met een stukje beroemde vlaai erbij. Leuk om te weten: het gebied rond Valkenburg staat ook bekend om zijn wijn. Die is te koop in de fraaie winkels in het centrum van Valkenburg, evenals andere specialiteiten, souvenirs, boeken en kleding.

Als u meer te weten wilt komen over Valkenburg en over de kunst en interessante geschiedenis van Zuid-Limburg, breng dan eens een bezoek aan het Museum Valkenburg, dat is gevestigd in het oude raadhuis (Grotestraat Centrum 31).

De beroemde grotten van Valkenburg.

Er valt in en om Valkenburg heel wat te beleven. Het stadje zelf is vooral beroemd om zijn mergelgrotten.

In Valkenburg, of eigenlijk onder Valkenburg, geeft de Gemeentegrot toegang tot een fascinerende wereld. Ooit werd hier mergel gewonnen, zelfs al tweeduizend jaar geleden door de Romeinen, en tegenwoordig kunnen bezoekers de grotten te voet of met een treintje verkennen.

Een andere grot in Valkenburg is de Fluweelengrot, die onder de kasteelruïne ligt. Dit gangenstelsel werd in 1937 pas ontdekt. Ooit boden de gangen een ontsnappingsroute voor ridders en andere kasteelbewoners voor het geval dat vijanden het kasteel binnenvielen.

Andere bezienswaardigheden en activiteiten in Valkenburg

De enige hoogteburcht van Nederland torent hoog boven Valkenburg uit. Van het kasteel, dat dateert uit de elfde eeuw, zijn tegenwoordig nog slechts restanten over, maar de ruïne biedt een adembenemend uitzicht over Valkenburg.

Bovendien vindt u het kuuroord Thermae 2000 in Valkenburg, waar u kunt genieten van een moderne spa in water van meer dan 40.000 jaar oud - met een aangename temperatuur van 32 graden.

Valkenburg heeft maar liefst u twee attractieparken: pretpark de Valkenier en het themapark Sprookjesbos. U beleeft volop spanning en sensatie in het Spookkasteel en de achtbaan in pretpark De Valkenier, en jongere kinderen kunnen genieten van de op beroemde verhalen gebaseerde attracties in het Sprookjesbos.

In de zomer staat een rodelbaan garant voor leuke avonturen op topsnelheid; met een stoeltjeslift bereikt u het startpunt bovenaan de heuvel. Als het weer tegenzit, kunt u zich kostelijk vermaken met lasergames of een goudzoekerstocht bij a GoGo Valkenburg, of een leuk bezoekje brengen aan Holland Casino.

En natuurlijk moet u zeker ook een keer naar het prachtige Maastricht tijdens uw vakantie in Valkenburg. Maastricht heeft ongelofelijk veel te bieden, of het nou gaat om cultuur, winkels of uitstekende restaurants.

Evenementen in Valkenburg

Bent u een fietsliefhebber? Kom dan eens in april naar Valkenburg, als de Amstel Gold Race wordt gehouden. In het zware, 250 kilometer lange parcours zitten verschillende beklimmingen.

Valkenburg is vanaf medio november tot begin januari in kerstsfeer. In die periode van het jaar verandert Valkenburg in een ‘Kerststad'. In de grotten vinden kerstmarkten plaats en trekt er een ‘Christmas Parade’ door de stad.

In de zomer nodigt het Openluchttheater Valkenburg, het oudste buitentheater van Nederland, bezoekers uit voor voorstellingen in de open lucht. Ook vinden er klassieke, pop- en jazzconcerten plaats en worden er zelfs opera's gehouden.

Leuke bestemmingen in de omgeving

Heeft u zin om eens flink te shoppen? Ga naar Roermond! Daar vindt u niet alleen in het stadscentrum allerlei winkels, maar er is ook een designer outletcentrum met 150 winkels! Ook een bezoekje aan Heerlen is de moeite waard, zeker als u van cultuur houdt. In Heerlen vindt u onder meer het Thermenmuseum en het Nederlands Mijnmuseum. Wilt u nog meer ontdekken? Landgraaf nodigt u uit om heerlijke wandelingen en fietstochten te komen maken. In de provincie Limburg vindt u watermolens, tuinen en een zeer divers heuvellandschap.

In de provincie Limburg komt u verschillende kastelen tegen: Kasteel Hoensbroek is een van de grootste en fraaiste kastelen van Nederland. De ongeveer veertig vertrekken in het kasteel nemen u mee op een reis terug in de tijd en ook voor kinderen zijn er talloze leuke activiteiten.

Ook met de stoom- en dieseltrein van de Miljoenenlijn maakt u een reis terug in de tijd. Op rijdagen maakt de trein verschillende ritten door het heuvellandschap van Zuid-Limburg, met een stoom- of een diesellocomotief.

Hotels en accommodatie in Valkenburg

Een van de fraaiste en meest luxueuze hotels in de buurt van Valkenburg aan de Geul is Château St. Gerlach, een viersterrenhotel in een voormalig klooster met een weelderig park, dat ook bekendstaat om zijn fantastische restaurant. Ook bij het bekende Thermae 2000 vindt u een viersterrenhotel, waardoor u een dagje spa kunt combineren met een ontspannen nacht in een luxueuze omgeving.

Vond je dit interessant? Ontdek meer