Rembrandt en het Mauritshuis

-

993 keer bekeken

19 van 22 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Een van de belangrijkste collecties van Rembrandt van Rijn is in bezit van het Mauritshuis in Den Haag. Tijdens het themajaar Rembrandt & De Gouden Eeuw, toont het museum alle 18 schilderijen die ooit als ‘Rembrandt’ zijn verworven. Hieronder zijn absolute topstukken als De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, Saul en David en zijn laatste Zelfportret uit 1669.

  • Alle Rembrandts van het Mauritshuis in één tentoonstelling.
  • Ontdek het verhaal achter de achttien schilderijen.
  • Ziet u het verschil tussen de echte en valse Rembrandts?

Maar niet alle werken die ooit als Rembrandt zijn aangekocht, zijn echt. Naast de onbetwiste echte Rembrandts zijn er ook vraagtekens over de toeschrijving van twee portretten. En vijf schilderijen in de collectie van het Mauritshuis worden tegenwoordig niet meer erkend als vervaardigd door de grote meester.

Rembrandt en het Mauritshuis

Na het Rijksmuseum in Amsterdam bezit het Mauritshuis in Den Haag de grootste verzameling schilderijen van Rembrandt in Nederland. Voor de allereerste eerste keer in zijn bestaan toont het Mauritshuis de gehele collectie. Van elk schilderij wordt het bijzondere verhaal verteld hoe het in de verzameling van het museum is terecht gekomen. Wie ontdekte het schilderij? Werd het gekocht of geschonken? Hoe werd het onderzocht? Waarom (en hoe) vielen sommige schilderijen na een tijd van hun ‘Rembrandt-voetstuk?’

Kom kijken en vergelijken

Hoe is het verschil tussen een echte Rembrandt en een nepperd te zien? In de collectie van het Mauritshuis zijn elf schilderijen te vinden die onbetwist van de hand van de meester zelf zijn. Over twee schilderijen bestaat - na uitvoerig onderzoek - nog steeds twijfel of deze door Rembrandt zelf of een leerling geschilderd zijn. Van vijf schilderijen is inmiddels onomstotelijk bewezen dat deze geen orginele Rembrandts zijn, maar kopiëen of geschilderd door een van zijn leerlingen. Ontdek wat een Rembrandt een echte Rembrandt maakt tijdens de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis.

Koop tickets online

Bereid uw bezoek aan het Mauritshuis goed voor en koop alvast uw tickets online.

Rembrandt en de Gouden Eeuw

Vier het leven van Rembrandt en de bijzondere eeuw waarin hij leefde in musea door heel Nederland tijdens het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw.

Lees meer
Ontdek meer in de omgeving
Rembrandt en het Mauritshuis
Adres: 
Plein 29
2511CS Den Haag
Bekijk de website
Openingstijden & tickets
Aankomende evenementen