Tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa

-

384 keer bekeken

7 van 8 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Tijdens de 17de eeuw maakten drie Utrechtse schilders een reis naar Rome. Zij wilden het werk van de beroemde schilder Caravaggio (1571 – 1610) met eigen ogen bewonderen. Deze tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht zet deze volgers van Caravaggio in de ‘spotlight’. Bovendien zijn bijzondere werken van Caravaggio zelf voor de allereerste keer ooit in Nederland te zien.

  • Bekijk het bijzondere werk ‘De Graflegging van Christus’, wat slechts vier weken te bewonderen is. Vanaf 15 januari is Caravaggio’s Medusa te zien.
  • Zie originele Caravaggio’s naast het werk van zijn volgers en zie de inspiraties.
  • De tentoonstelling bevat zeventig meesterwerken, waaronder ruim zestig in bruikleen.

Utrechtse caravaggisten

De tentoonstelling zoomt in op de ervaringen van drie Utrechtse caravaggisten; Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen die naar Rome afreisden om het werk van Caravaggio in levende lijve te zien.Tijdens de tentoonstelling kunt u hun mooiste werken, maar ook dat van hun Europese collega’s en de grootse Caravaggio zelf bekijken. Bewonder maar liefst zeventig internationale meesterwerken uit onder andere de Vaticaanse Musea, het Louvre en de National Gallery of Art in Washington.

Een reis naar Rome in de zeventiende eeuw

In de zeventiende eeuw gingen drie Utrechtse schilders, Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen het avontuur aan. Vastberaden om Caravaggio’s werk in levende lijve te zien, ondernamen ze de lange tocht te voet naar Rome. Caravaggio was tot ver buiten Italië bekend en met zijn realistische en dramatische werken vol spannende contrasten tussen licht en donker een echte vernieuwer van de schilderkunst. Hij vormde een inspiratie voor kunstenaars over de hele wereld. Zijn invloed en die van de reis op de drie Utrechtse caravaggisten loopt als een rode draad door de tentoontstelling.

Drie originele Caravaggio’s voor het eerst in Nederland

Voor de allereerste keer ooit is De graflegging van Christus van Caravaggio in Nederland te zien. Speciaal voor de tentoonstelling heeft het Vaticaan het werk bij hoge uitzondering uitgeleend aan het Centraal Museum. De graflegging van Christus is slechts vier weken te bewonderen. Vanaf 15 januari is Caravaggio’s Medusa te zien in de tentoonstelling, een schilderij uit een privécollectie. De derde Caravaggio is de ‘Mediterende Hiëronymus’, een schilderij dat ook nog nooit in Nederland is vertoond en gedurende de hele tentoonstelling te zien is. Tijdens de tentoonstelling is er een gratis audiotour beschikbaar die u veel achtergrondinformatie geeft over alle getoonde werken.

Centraal Museum Utrecht

Het Centraal Museum in Utrecht mag zichzelf één van de oudste stedelijke musea van Nederland noemen en bevat naast schilderijen van de Utrechtse caravaggisten ook illustraties van Dick Bruna, bedenker van nijntje, en de grootste Gerrit Rietveld collectie ter wereld. Kortom, een bezoek aan het Centraal Museum mag echt niet ontbreken tijdens uw verblijf in Utrecht.

Tijdens Utrecht, Caravaggio en Europa zijn de openingstijden van het museum verruimd en gelden er andere prijzen. De tentoonstelling werkt volgens tijdsblokken en de binnenkomsttijd wordt strikt gehanteerd. Kijk op de website van het Centraal Museum voor de aangepaste openingstijden en ticketprijzen.

Tip van de redactie: Bezoek ook de tentoonstelling Maestro van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht.

Ontdek meer in de omgeving
Tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa
Adres: 
Nicolaaskerkhof 10
3512XC Utrecht
Bekijk de website
Openingstijden & tickets
Aankomende evenementen