Stairs in central hall of the Groninger Museum
Trap in centrale hal van het Groninger Museum © Frans Lemmens via Hollandse Hoogte ANP

Informatie en weetjes over Nederland

Wist je dat Nederland het dichtstbevolkte land is van Europa? Eten Nederlanders echt zoveel kaas? Hoe zit het met de voetbalgekte, al die wapperende vlaggen op 27 april en de beroemde ‘strijd tegen het water’? Lees de feiten en weetjes over ons land, het Koningshuis en dingen die je misschien opvallen tijdens je bezoek. 

De Nederlanders

In het buitenland staan Nederlanders bekend als nogal direct in de omgang. Wijzelf noemen dat gewoon eerlijk en open. We klagen graag (vooral over het weer), maar vinden ook overal creatieve en innovatieve oplossingen voor. Er leven zo'n 17,5 miljoen mensen op een oppervlakte van 41,5 duizend vierkante kilometer in Nederland. Is dat veel? Ja, Nederland is niet alleen het dichtst bevolkte land van de EU, maar zelfs een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Ruim 40% woont in de 'Randstad' het gebied tussen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Spreek een woordje Nederlands

Nederlands is de officiële taal in Nederland. Je maakt natuurlijk een goede indruk op vakantie als je al een paar woordjes kan spreken. Het lijkt nog het meest op Duits. In de provincie Friesland wordt ook een tweede taal gesproken: Fries. Naast deze officieel erkende regionale taal bestaan er nog dialecten en andere streektalen. Geen talent voor taal? Geen probleem, want de meeste Nederlanders spreken Engels en vaak ook nog een beetje Duits of Frans.    

Handig op vakantie:

Dankjewel = Daanke (Maastrichts), Dankewol (Fries) Goedemorgen = Moggûh (Katwijks), Goeiemerges (Utrecht) Tot ziens = Houdoe (Brabants), Saluut (Zeeuws)

De Nederlandse vlag

Canal houses with Dutch flags and orange pennant during King's Day

De Nederlandse vlag heeft drie horizontale kleurvlakken: rood, wit en blauw. Op Koningsdag en Bevrijdingsdag lijkt het wel of íedereen in Nederland de vlag heeft uitgehangen. Veel Nederlanders hangen ook de vlag uit als hun kind is geslaagd voor het eindexamen. Met een schooltas aan de vlag. En wanneer de koning thuis is, hangt de vlag uit boven zijn woonpaleis. Het is gebruikelijk de vlag te strijken bij zonsondergang. Op de dag van Dodenherdenking hangen alle vlaggen half-stok.

Het Koningshuis

Sinds 1815 is Nederland een koninkrijk, officieel Koninkrijk der Nederlanden genoemd. Koning Willem-Alexander is sinds 2013 het Nederlandse staatshoofd. Hij wordt terzijde gestaan door koningin Maxima, die bij veel gelegenheden aanwezig is en ook haar eigen taken heeft. Het koningshuis is geliefd bij veel Nederlanders. Op 27 april wordt de verjaardag van de koning gevierd in heel het land. Het is een echt Oranje feest!

Lees verder over de Koninklijke familie of ontdek Koninklijk Nederland

Weilanden en wolkenvelden

Een favoriet gespreksonderwerp van de Nederlanders is het weer. Voor ‘regen’ bestaan zelfs allerlei soorten woorden, van miezer tot pijpenstelen. In de zomer kan het stralend warm zijn en in de winter kan het sneeuwen en vriezen. Het veranderlijke weer zorgt ook voor mooie landschappen, zoals de frisgroene weilanden met koeien en daarboven imposante wolkenluchten. Dat is Nederland! Maar evengoed kun je heuvels en duinen, wetlands en hoogveengebieden, oeroude bossen en zelfs bergen ontdekken in ons land.

Bezoek de verschillende provincies en de vele natuurgebieden.

Nederlanders en het water

Nederland is een waterland. Een kustlijn van ruim 450 kilometer grenzend aan de Noordzee. 26 procent van Nederland ligt ónder de zeespiegel. Doorkruist door 3 grote rivieren: de Rijn, de Maas en de Schelde. Maar liefst 4.400 km aan bevaarbare rivieren, kanalen en meren. Een wonder dat we hier nog droge voeten hebben. En dat is niet altijd zo geweest! Eeuwenlang voert Nederland strijd met het water: met dijken, waterwerken en inpolderingsprojecten. Om extra leefruimte en landbouwgrond te creëren, is een hele nieuwe provincie drooggelegd: Flevoland. Maar ook genieten we van watersporten en prachtige waterrijke natuurgebieden. Ga naar de Hollandstory Water

Caribisch Nederland

Met Caribisch Nederland worden drie ‘bijzondere gemeentes’ van Nederland bedoeld: de eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Ze liggen in de Caribische Zee. In het overzeese Caraïbisch gebied liggen nog drie eilanden die afzonderlijk tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren: Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Tot 2010 vormden alle eilanden samen de Nederlandse Antillen, een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Het verschil tussen Nederland en Holland en andere raadsels

Bekijk deze video: Nederland vs. Holland

7x leuke weetjes over Nederland

  • In Nederland ligt maar liefst 37.000 kilometer aan fietspaden.
  • Bijna een derde van heel Nederland ligt onder zeeniveau.
  • Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld.
  • Op het waddeneiland Texel wonen méér schapen dan mensen.
  • Amsterdam is volledig op palen gebouwd en heeft 1200 bruggen.
  • Nederland heeft de hoogste museumdichtheid ter wereld.
  • Nederlanders eten gemiddeld 14,3 kilo kaas per persoon per jaar.

Feestdagen en bijzondere events in Nederland

Bitterballen, stroopwafels en ander typisch Nederlands eten. Bekijk onze top 5 en eat it like a local.

Ontdek de geschiedenis van deze traditionele en typisch Nederlandse dranken.