© Dabldy via iStock
Categorie:Praktische informatie

Tien dingen die u moet weten voor uw vakantie naar Nederland

Gaat u binnenkort op vakantie naar Nederland? Lees hier de 10 dingen die u zeker moet weten voor u vertrekt. Van geldzaken, pinnen, fooien, alarmnummers, telefonie, internet, elektriciteit tot en met de openingstijden.

1. Geldzaken

In Nederland is de euro het geldige betaalmiddel. Controleer voor u vertrekt of uw debit card geschikt is en ingesteld staat voor gebruik in Nederland. Op de meeste plekken worden credit cards geaccepteerd. Weet u het niet zeker, vraag het dan even van tevoren. Ook bij de Grenswisselkantoren (GWK) en Change Express-kantoren worden de bekende credit cards (American Express, Diners Club, MasterCard en VisaCard) geaccepteerd. Let op: bij vele winkels en restaurants worden grote coupures (100,-, 200,-, 500,- eurobiljetten) niet geaccepteerd.

2. Pinnen

Als u een buitenlandse bankpas met het Cirrus logo in uw bezit heeft, kunt u geld opnemen bij een pinautomaat. Sommige pinautomaten van ABN AMRO accepteren ook kaarten met het PLUS logo. Controleer uw kaart bij de pinautomaat ook op het EDC, ED en/of Maestro logo. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van credit cards om geld op te nemen bij een pinautomaat. Zelfs in de kleinste dorpjes staan pinautomaten, die meestal 24 uur per dag in werking zijn. 

3. Fooi

Een fooi is in Nederland niet verplicht; alle rekeningen zijn inclusief BTW en servicekosten. Uiteraard wordt een fooi altijd gewaardeerd. In cafés, restaurants en taxi’s is het gebruikelijk een bedrag naar boven af te ronden. Lees meer over pinnen en fooi.

4. Alarmnummers

Zet de volgende alarmnummers in uw telefoon of schrijf ze op in uw notitieboekje:
Alarmdiensten bij noodgeval (politie, brandweer en ambulance): 112
Politie (geen noodgeval): 0900 - 8844 

5. Telefonie

In Nederland kunt u met uw mobiele telefoon gebruik maken van het Nederlandse netwerk of, wat voordeliger is, een prepaid telefoonkaart kopen. U vindt ze bij supermarkten, tabakspeciaalzaken/kiosken (zoals AKO, Bruna), tankstations en telefoonwinkels.

Als u vanuit het buitenland naar een nummer in Nederland wilt bellen, toets dan eerst +31 in, gevolgd door de regiocode (zonder de eerste 0) en het plaatselijke nummer. Als u vanuit Nederland naar een ander land wilt bellen, toets dan eerst de landcode in.  

Belangrijke regiocodes zijn:

·         Amsterdam (0)20
·         Rotterdam (0)10
·         Utrecht (0)30
·         The Hague (0)70
·         Maastricht (0)43  

6.      Internet

Nederland heeft een uitzonderlijk hoge ‘internet-dichtheid’ en dat betekent dat u op veel plaatsen zoals hotels, cafés en restaurants gebruik kunt maken van WiFi. Lees meer over telefoon en internet.   

7. Water

Het kraanwater in Nederland is van goede kwaliteit en kunt u altijd drinken, tenzij anders vermeld staat. Uiteraard kunt u ook op vele plaatsen flessen water kopen. 

8. Elektriciteit

Nederlandse stopcontacten leveren 220 volt. Sommige hotels hebben ook een 110 volt of 120 volt stopcontact voor scheerapparaten. Een adapter voor stekkers met twee pennen en aardcontacten aan de zijkant is altijd handig om bij u te hebben! Lees meer over elektriciteit en water.

9. Openingstijden

De meeste winkels zijn dagelijks tussen 09.00 en 17.30 uur geopend. Op maandagochtend openen veel winkels pas rond het middaguur. De meeste steden hebben een koopavond, vaak op donderdag, tot 21.00 uur. Ook zijn tegenwoordig in een groot aantal (maar niet alle) grote steden de winkels op zondag geopend.

In de meeste grote steden zijn de supermarkten dagelijks tot 22.00 uur geopend, behalve op zondag. Dan sluiten ze rond 17.30 uur. In de rest van het land zijn de supermarkten doordeweeks en op zaterdagen doorgaans tot 20.00 uur geopend, met variërende openingstijden op zondag. 

Banken zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur en sommige grote filialen ook zaterdag. GWK Travelex zijn alle dagen geopend en bevinden zich meestal bij treinstations en luchthavens. Lees meer over openingstijden in Nederland.

10.  Postkantoren

De meeste postkantoren zijn van maandag tot en met zaterdag geopend. De exacte openingstijden verschillen per filiaal maar doorgaans kunt u er terecht van 9.00 tot 18.00 uur. Veel postkantoren bevinden zich in een tabaksspeciaalzaak/kiosken (zoals AKO, Bruna) in iedere buurt. U herkent een PostNL punt aan het oranje logo. Hier kunt u terecht voor postzegels, het versturen van brieven en pakketten, telefoonkaarten en OV-chipkaarten

Vond je dit interessant? Ontdek meer