Oudegracht, Utrecht
© Jurjen Drenth
Categorie:Interesses

Bootje varen in de stad

Zomers genieten midden in de stad? Bezoek eens een Nederlandse stad op een andere manier dan ter been of met de fiets. Huur een bootje, kano of een waterfiets en bekijk de stad vanuit een ander perspectief. Geniet heerlijk rustig in de schitterende grachten en ontdek de verborgen rustige plekjes van de steden.

  • Vaar door het Leidse Singelpark tussen al het groen.
  • Bewonder het oude centrum van Haarlem vanaf het water.
  • Ontdek de oude havens van Dordrecht.
Leiden, Haarlem, Dordrecht, Delft… vele steden in Nederland staan bekend om hun mooie grachten. Waren ze van oudsher vooral functioneel voor transport, waterbeheersing en verdediging van de stad; tegenwoordig worden ze recreatief gebruikt. Dus bekijk de stad eens vanuit een heel ander perspectief en huur een bootje, kano, of ga suppen.

Leiden vanaf het water

De historische binnenstad van Leiden heeft in totaal 28 kilometer aan grachten en singels. De oude binnenstad is omringd door water, het is dus de perfecte stad om te verkennen vanaf het water. Een leuke manier om dit te doen is varen door het singelpark. Het singelpark is een aaneengesloten groen park en bestaat uit de ring van buitensingels, alle aangrenzende parken en tussenliggende gebouwen. Het geeft je letterlijk en figuurlijk de ruimte om op adem te komen in een drukke stad.

People in boat on canal in Leiden

Haarlem

Het Spaarne is de S-vormige gracht die door het oude centrum van Haarlem meandert. Het loopt door Haarlem naar Spaarndam. Beleef Haarlem vanaf het water en bewonder de Haarlemse grachten en het uitzicht op de monumenten. Vaar bijvoorbeeld langs de herenhuizen, kerken en molen de Adriaan. Zo maak je de vaartocht een speciale belevenis op een zomerse dag.

People on a canoe in canal of Haarlem

Dordrecht

Dordrecht heeft geen grachten, maar havens. De stad is onlosmakelijk verbonden met het water. Vaar door de smalle watergangen en geniet van de mooiste plekjes van het historische stadscentrum. Bewonder de eeuwenoude boogbruggen en vaar langs schilderachtige plekken. In de achtertuin van Dordrecht ligt Nationaal Park de Biesbosch. Het is een bijzondere zoetwaterdelta waar je heerlijk kan kanoën.

Dordrecht Wolvershaven canal with boat from Barone

Varen door Nederland

Naast de genoemde steden telt ons land natuurlijk nog veel meer prachtige plekken om door de grachten te varen. Zo kan je bijvoorbeeld ook een bootje huren in Den Haag en varen door grachten van het centrum. Of ontdek Utrecht met de kano of de waterfiets. En niet te vergeten, varen door de schitterende grachten van Amsterdam. Al zal je in deze steden natuurlijk wel een stuk beter moeten zoeken naar de rustige plekjes.

Vond je dit interessant? Ontdek meer