Couple walking through a forest
© VisitBrabant

Vincent van Gogh werd geboren in Zundert (Noord-Brabant) en liet zich hier inspireren door het Brabantse landschap. En precies daar, waar bron van zijn schildertalent ligt, vind je het van Gogh Nationaal Park. Hij bracht een aanzienlijk deel van zijn vroege leven door in deze landelijke omgeving. Het park heeft geen harde grenzen maar is een gebied met fluïde grenzen. Het is een gevarieerd gebied met beken en uitgestrekte natuurgebieden, maar ook boerenland, landgoederen en stads- en dorpsgezichten.

  • Stap in de voetsporen van Vincent van Gogh.
  • Beleef de diversiteit van de Brabantse natuur.
  • Ontdek een brede biodiversiteit.

Het Brabantse Landschap

Big three with a bench in the Loonse and Drunense dunes

Het Brabantse landschap kenmerkt zicht door z’n natuurlijke schoonheid. Het staat bekend om zijn uitgestrekte velden, maar ook de overgangen tussen hoog en laag, nat en droog. Dit maakt dat het Nationaal Park ontzettend gevarieerd is. In het gebied heb je bijvoorbeeld beekdalen, die verbinden verschillende natuurgebieden en zones met elkaar. Aan de beekdalen liggen beemden die van grote ecologische waarde zijn. Dit vormt het kenmerkende bekenlandschap van Van Gogh Nationaal Park. Ook heeft het park zogenoemde broekgebieden. Dit zijn laaggelegen gebieden tussen zandruggen die blijvend nat zijn.

In het oostelijke gedeelte van het park heeft de ondergrond een leemlaag. Hier vind je de natte leembossen en het populierenlandschap. Verder kenmerkt het Brabantse natuurlandschap zich door open heidevelden en vennen op dekzandruggen. Hier vind je gebieden zoals de Loonse en Drunense Duinen, de Kampina en het Jachtboslandschap Baronie van Breda. Het Brabantse landschap is doordrenkt van cultuur en geschiedenis. Pittoreske dorpjes met oude boerderijen, kerken en molens dragen bij aan het unieke karakter van het landschap. Het behoud van dit cultuurlandschap is van groot belang, aangezien het de band tussen mens en natuur weerspiegelt.

Vincent Van Gogh

Van Gogh Drenthe sitting on bench peat bog

Vincent vond schoonheid in de eenvoudige en alledaagse elementen van het Brabantse landschap. Van Gogh was gefascineerd door de manier waarop licht en kleur het landschap transformeerden. Hij experimenteerde met verschillende kleurpaletten om de schittering van de zonsondergangen, de veranderende seizoenen en de reflecties in het water vast te leggen. Het Brabantse landschap bood hem een canvas om zijn creatieve ontdekkingstocht met kleur en licht uit te voeren. De natuur riep bij Van Gogh sterke emoties op. Hij zag het als een plek van rust en reflectie, maar ook van eenzaamheid en melancholie. Deze emotionele lading vond zijn weg naar veel van zijn schilderijen, waarin hij zijn innerlijke gevoelens via het landschap tot uitdrukking bracht. Van Gogh voelde een diepe verbinding met de natuur en het landschap om hem heen. Hij geloofde dat de natuur een bron van troost en inspiratie was, en hij schilderde vaak buiten om de directe ervaring van het landschap vast te leggen.

Een gevarieerd dierenrijk

Couple sitting at the water in Oisterwijkse forest and ferns

Door het diverse landschap van het Van Gogh Nationaal Park heeft het gebied een perfect klimaat voor een brede biodiversiteit. In verschillende delen van het gebied vind je een grote variatie aan dieren en insecten. In het Nationale Park leven onder meer de kraanvogel, steenmarter, boommarter, ooievaar, bever, otter, wolf, wilde kat, zee- en visarend, rode- en zwarte wouw en het wilde zwijn. In het park vind je verder nog het Moergestels Broek. Het Moergestels Broek behoort tot de meest waardevolle weidevogelgebieden van Brabant. Hier kan je de grutto, kievit en ander weidevogels spotten.

Het mag duidelijk zijn dat het Van Gogh Nationaal Park een uitgebalanceerde mix van landelijke rust, natuurlijke pracht en historische elementen biedt. In de ogen van Vincent Van Gogh biedt het Brabantse landschap een schilderachtige combinatie van uitgestrekte velden, bossen en rivieren, doorkruist door kronkelende paden en omringd door pittoreske dorpen. Open vlaktes bieden ruimte voor een variatie aan bosgebieden en natuurreservaten die een thuis bieden aan diverse flora en fauna. Historische boerderijen, kerken en molens geven het landschap een charmante uitstraling. De rust en sereniteit van het platteland wekken gevoelens van vrede en verbondenheid met de natuur op. Het is een plek waar mensen kunnen ontsnappen aan de drukte van het stadsleven en kunnen genieten van de sereniteit en schoonheid van de natuur.

Vond je dit interessant? Ontdek meer