Categorie:Utrecht

Rietveldpaviljoen Amersfoort

Adres:
Zonnehof 8
3811ND Amersfoort
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Toen de pittoreske stad Amersfoort in 1959 zijn 700e verjaardag vierde, werd de kunstenaar en architect Gerrit Rietveld gevraagd om een centrum voor de moderne kunst te ontwerpen. Het Rietveldpaviljoen werd ontworpen volgens de esthetische normen van de kunstbeweging die De Stijl werd genoemd.

  • Het Rietveldpaviljoen was bijna 50 jaar lang als een kunsthal toegankelijk voor het publiek.

Het Rietveldpaviljoen - de eerste kunsthal in Holland

Het Rietveldpaviljoen ligt in de Zonnehof, slechts enkele straten verwijderd van het historische stadscentrum van Amersfoort. Burgemeester Hermen Molendijk was een liefhebber van moderne architectuur en greep de kans om deze plek te transformeren tot gemeenschapsruimte toen de stad zich voorbereidde op zijn 700-jarig bestaan. Hij vroeg hiervoor de Hollandse kunstenaar en architect Gerrit Rietveld, die al internationale bekendheid had verworven vanwege zijn vooruitstrevende benadering van architectuur en meubelontwerp.

Het Rietveldpaviljoen is architectonisch interessant vanwege zijn sobere eenvoud, geometrische vormen en gebruik van licht en ruimte. Functionaliteit was intrinsiek onderdeel van de ontwerpesthetiek van Rietveld en dus ook van de filosofie van De Stijl. In het gebouw moesten vooruitstrevende kunstwerken worden tentoongesteld en Rietveld zorgde er met de grote raampartijen en open indeling voor dat deze kunstwerken het beste tot hun recht kwamen.

Bijna 50 jaar lang diende het Rietveldpaviljoen als tentoonstellingsruimte voor moderne kunst, sculpturen en sieraden. Het bracht de Amersfoortse gemeenschap bij elkaar en toonde ook een aantal internationale tentoonstellingen.

Onze aanbeveling

In Utrecht en Amersfoort zijn er volop mogelijkheden om te genieten van De Stijl en Dutch Design. Naast de schatten van Rietveld in het Centraal Museum mag u het Rietveld Schröderhuis in Utrecht niet missen: een meesterwerk van moderne architectuur dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Of ontdek de wortels van De Stijl in Amersfoort tijdens een bezoek aan het huis waar Mondriaan werd geboren: het Mondriaanhuis.

Vond je dit interessant? Ontdek meer