Rietveldpaviljoen Amersfoort

714 keer bekeken

8 van 10 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Toen de pittoreske stad Amersfoort in 1959 zijn 700e verjaardag vierde, werd de kunstenaar en architect Gerrit Rietveld gevraagd om een centrum voor de moderne kunst te ontwerpen. Het Rietveldpaviljoen werd ontworpen volgens de esthetische normen van de kunstbeweging die De Stijl werd genoemd. In september 2017 opent het paviljoen weer zijn deuren voor het publiek tijdens de nationale viering van 100 jaar De Stijl: van Mondriaan tot Dutch Design

  • Het Rietveldpaviljoen was bijna 50 jaar lang als een kunsthal toegankelijk voor het publiek.
  • In september 2017 wordt de galerij heropend met een speciale tentoonstelling ter ere van 100 jaar De Stijl.
  • Bewonder een aantal van de mooiste gebouwen en ontwerpen van Rietveld tijdens een speciale tentoonstelling.

Het Rietveldpaviljoen - de eerste kunsthal in Holland

Het Rietveldpaviljoen ligt in de Zonnehof, slechts enkele straten verwijderd van het historische stadscentrum van Amersfoort. Burgemeester Hermen Molendijk was een liefhebber van moderne architectuur en greep de kans om deze plek te transformeren tot gemeenschapsruimte toen de stad zich voorbereidde op zijn 700-jarig bestaan. Hij vroeg hiervoor de Hollandse kunstenaar en architect Gerrit Rietveld, die al internationale bekendheid had verworven vanwege zijn vooruitstrevende benadering van architectuur en meubelontwerp.

Het Rietveldpaviljoen is architectonisch interessant vanwege zijn sobere eenvoud, geometrische vormen en gebruik van licht en ruimte. Functionaliteit was intrinsiek onderdeel van de ontwerpesthetiek van Rietveld en dus ook van de filosofie van De Stijl. In het gebouw moesten vooruitstrevende kunstwerken worden tentoongesteld en Rietveld zorgde er met de grote raampartijen en open indeling voor dat deze kunstwerken het beste tot hun recht kwamen.

Bijna 50 jaar lang diende het Rietveldpaviljoen als tentoonstellingsruimte voor moderne kunst, sculpturen en sieraden. Het bracht de Amersfoortse gemeenschap bij elkaar en toonde ook een aantal internationale tentoonstellingen. De kunsthal sloot in 2007 zijn deuren maar zal in 2017 weer opengaan voor het publiek met een langverwachte tentoonstelling. 

Tentoonstelling: 'De Stijl voorbij: Gerrit Rietveld en de jaren vijftig'

Nu Holland het 100-jarig bestaan van zijn meest invloedrijke moderne kunstbeweging viert, opent het Rietveldpaviljoen niet alleen zijn deuren, maar worden ook een aantal nationale schatten getoond in een inspirerende tentoonstelling. ‘De Stijl voorbij: Gerrit Rietveld en de jaren vijftig’ vormt een eerbetoon aan drie facetten van De Stijl: de kunsthal zelf als uitdrukking van De Stijl-architectuur, de Zeitgeist van de jaren vijftig en de manier waarop het werk van Rietveld Dutch Design blijft beïnvloeden. Onder de hoogtepunten van de tentoonstelling zijn de innovatieve ‘Amersfoortse Stoel’ van Rietveld (1949), modellen van het Rietveldpaviljoen en andere paviljoens die hij in deze periode ontwierp, evenals meubilair dat hij voor de perskamer van de Unesco in Parijs ontwierp.

In de buurt

Amersfoort loopt over van kunstzinnige inspiratie. Bezoek ook Kunsthal KAdE, die ter ere van het 100-jarig bestaan van de beweging eveneens kunstwerken van De Stijl tentoonstelt van 6 mei tot 3 september 2017. Kunsthal KAdE is geopend van dinsdag tot zondag van 11:00 tot 17:00 uur, m.u.v. Koningsdag en 1e kerstdag. De toegangsprijs bedraagt € 10,- voor volwassenen. Kinderen jonger dan 17 jaar hebben gratis toegang. Of bezoek het Mondriaanhuis waar Mondriaan werd geboren.

Openingstijden

Van 13 september 2017 tot 22 april 2018 is het Rietveldpaviljoen geopend van dinsdag tot zondag van 11:00 tot 17:00 uur. De toegangsprijs is € 8,-.

Onze aanbeveling

In Utrecht en Amersfoort zijn er volop mogelijkheden om te genieten van De Stijl en Dutch Design. Naast de schatten van Rietveld in het Centraal Museum mag u het Rietveld Schröderhuis in Utrecht niet missen: een meesterwerk van moderne architectuur dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Of ontdek de wortels van De Stijl in Amersfoort tijdens een bezoek aan het huis waar Mondriaan werd geboren: het Mondriaanhuis.

Ontdek meer in de omgeving
Rietveldpaviljoen Amersfoort
Adres: 
Zonnehof 8
3811ND Amersfoort
Bekijk de website
Bekijk de website