
5x echt traditioneel Nederlands eten
Elke streek en stad heeft zijn typisch eigen specialiteiten, zoals de Bossche bol uit Den Bosch of het Friese suikerbrood. Traditioneel worden sommige gerechten vooral in een bepaald seizoen gegeten, zoals asperges uit Limburg en mosselen uit Zeeland. Maar wat is nou typisch traditioneel Nederlands eten? Hoe en waar wordt het door de Nederlander gegeten? Bekijk onze niet-te-missen top 5 en ‘eat like a local’.
- Eet echt typisch Nederlands eten, op z’n Nederlands.
- Zoete kleine pannenkoeken… laat de poffertjesbakker maar draaien.
- Ga borrelen in de kroeg en bestel een portie bitterballen, met mosterd natuurlijk.
Stroopwafel, street food?!
Een dunne ronde wafel wordt doorgesneden en met een lik stroop ertussen weer tegen elkaar aan geplakt. Van oorsprong waren het twee losse koeken aan elkaar geplakt met stroop. Deze ´armenkoek´ werd aan de achterdeur van de bakkerij verkocht. Stroopwafel kun je thuis bij de koffie serveren, of als ´tussendoortje´ eten op straat. Op bijna elke weekmarkt staat een stroopwafelkraam. Hier wordt de warme stroopwafel gemaakt waar je bij staat. Na zo’n heerlijke snack heb je weer volop energie om verder te shoppen. De stad Gouda is zo’n beetje de uitvinder van de stroopwafel. Beleef een ‘siroopwafel-experience’ in de Goudse siroopwafelfabriek.
Poffertjes op elk (kinder)feest en festival
Poffertjes zijn mini-pannenkoekjes die je eet met roomboter en poedersuiker. Op een grote roodkoperen plaat met tientallen kleine kuiltjes spuit de bakker beslag in elk kuiltje. Halverwege de baktijd worden alle poffertjes met een vork razendsnel en behendig achter elkaar omgedraaid. Ze ‘poffen' op en zijn wat dikker dan een traditionele pannenkoek. Eigenlijk zijn poffertjes een kindersnack, maar wees eerlijk, iedereen houdt ervan! Het is leuk om de poffertjesbakker aan het werk te zien. Ga voor een authentieke ervaring bijvoorbeeld naar Poffertjessalon Seth in Rotterdam. Een portie poffertjes kan je in elk pannenkoekenrestaurant bestellen of bij de poffertjeskraam in dierentuin of pretpark.
Bitterballen bij de borrel
Nederlanders eten bitterballen graag als borrelhapje vroeg of laat op de avond. Op een feestje, in de kroeg of in de sportkantine. Een bitterbal is een balletje van vleesragout gefrituurd in een krokant korstje. In 2020 is deze typisch Nederlandse snack zelfs uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Bar Bitterbal in Amsterdam is geheel gewijd aan de bitterbal, in alle smaaksensaties natuurlijk. In studentenstad Groningen is een aparte variant uitgevonden: de bitterbal met van binnen een gekookt ei. Proberen? In Grand-Café De Drie Gezusters in Groningen staat ie op de kaart. De traditionele bitterbal moet je een keer geproefd hebben. Bestel een portie bitterballen gewoon in het café of op het terras. Doop de bitterbal in de mosterd. Pas op, de eerste is meestal loeiheet!
Zijn Bitterballen bitter?
Nee, de naam verwijst naar een ‘bittertje’, de jenever waarbij het vroeger werd geserveerd. Nu zijn vooral bier & bitterballen een onafscheidelijk duo.
Nieuwsgierig naar borrels en bieren?Winterkost: oliebollen en erwtensoep
Wanneer het kouder wordt en de avonden donker, dan troosten we ons met feest, cadeaus en stevige warme kost tot de lente komt. Winter dus. Oliebollenkramen komen in elke stad tevoorschijn in aanloop naar de jaarwisseling. Een landelijk dagblad houdt ons elk jaar weer in spanning bij de verkiezing wie de lekkerste oliebollen van Nederland bakt. De oliebol is gefrituurd deeg met of zonder krenten en rozijnen. Ze worden bestrooid met poedersuiker en zijn een echte traditie op Oudjaarsavond. Erwtensoep eet je na een stevige herfstwandeling of thuis op een gure winteravond. Het doet ons denken aan Elfstedentochten, Nieuwjaarsduiken en ijskoude maar prachtige winterdagen. Geniet van een lekkere kom soep in Koetshuis De Burcht in Leiden, traditioneel met roggebrood en spek.
Veelgestelde vragen
Ook typisch Nederlands

Bier en jenever proeven: de beste tips
Ontdek de geschiedenis van deze traditionele en typisch Nederlandse dranken.

Proef het seizoen: Hollandse Nieuwe
In juni kunt u de Hollandse Nieuwe eten aan de Nederlandse kust!

Kaas
Kom alles te weten over Hollandse kaas. Bezoek de kaasmarkten en lees meer over de soorten kaas en de geschiedenis.