© NBTC
Categorie:Beroemde Nederlandse iconen

De beste plekken om bier en jenever te proeven

Bierproeven in een middeleeuwse bierbrouwerij, op bezoek bij het wereldberoemde Heineken en de herontdekking van het traditionele glaasje jenever! Zowel bier als jenever zijn echt Nederlandse dranken, met een eeuwenlange geschiedenis. Tegenwoordig is jenever misschien wat minder populair, daarentegen heeft Nederlands bier de wereld veroverd.
  • Ga bier proeven bij een lokale stadsbrouwerij.
  • Bezoek een van de beste brouwerijen van craftbier ter wereld.
  • Ontdek moderne jeneverstokerijen met een eeuwenlange traditie.

Bier wordt in Nederland al sinds de Middeleeuwen gebrouwen. Zowel volwassenen als kinderen dronken bier, omdat gewoon water vaak besmet was en melk niet lang houdbaar. Elke stad had zijn eigen brouwerij, in de 17e eeuw waren er 700 brouwerijen in Nederland. Bekende Nederlandse biermerken die we nu kennen zijn bijvoorbeeld Heineken, Amstel, Grolsch, Bavaria, Brand en Hertog Jan. Daarnaast worden er talloze speciaalbieren gebrouwen in lokale brouwerijen. Proef ze ter plaatse of in een van de vele biercafés in het land.

5x borrelen en bierbrouwen

Biermuseum en Proeflokaal De Boom, Alkmaar
Begin je bierproeverij in Alkmaar met een bezoek aan het Nationaal Biermuseum, gevestigd in een voormalige bierbrouwerij. Laat alle verhalen na afloop bezinken met een lekker biertje in Proeflokaal De Boom. In de zomer ligt er een dekschuit met terras aangemeerd.

Stadskasteel Oudaen, Utrecht
In hartje Utrecht staat het Middeleeuwse Stadskasteel Oudaen. In de oude werfkelders onder het restaurant wordt dagelijks bier gebrouwen in een moderne stadsbrouwerij. Tap je eigen biertje aan tafel, bezoek de brouwerij en geniet van het terras aan de gracht.

Jopenkerk, Haarlem
Loop binnen bij de Jopenkerk in Haarlem voor een bierproeverij. Het voormalig kerkgebouw is omgedoopt tot sfeervol grandcafé en restaurant. ‘Jopenbier’ is zelfs een bekend merk geworden. Maar je kunt hier nog uit ruim honderd andere bieren kiezen.

Kaapse Brouwers, Rotterdam
Kaapse Brouwers is een stoere eigentijdse craftbier brouwer uit Rotterdam. Proef een van de speciaalbieren bij restaurant Kaapse Maria midden in de stad of op de hotspot aan de Maas, de Fenix 1.

Brouwerij De Molen, Bodegraven
Brouwerij De Molen wint elk jaar hoge ogen met hun craftbieren en staat zelfs hoog in de top 100 van de wereld. Bezoek de molen voor een rondleiding op zaterdag, waar je alles leert over de molenbieren. Brouwcafé De Molen is geopend op woensdag t/m zaterdag om een van de vele bieren te proeven en er iets lekkers bij te eten.

Jenever, een sterkedrank gebaseerd op graan en jeneverbessen, werd oorspronkelijk gebruikt als medicijn tegen de pest en andere Middeleeuwse ziektes. In havensteden als Amsterdam en Rotterdam was graan voorhanden en kwamen de eerste jeneverstokerijen tot bloei. Later werden de stokerijen naar buiten de stad verplaatst vanwege de stank en vervuiling. Schiedam werd toen een echte 'jeneverstad'. Bezoek een authentieke jeneverstokerij waar de geschiedenis tot leven komt en jenever proeven een beleving is.

Wist je dat …

… je aan de bar een ‘kopstoot’ kan krijgen? Bestel je een kopstoot, dan krijg je een glaasje jenever én een glas bier. Sla eerst de jenever achterover en blus het af met bier. Je bent gewaarschuwd: dit kan hard aankomen.

3x jenever proeven

Jenevermuseum, Schiedam
Schiedam is dé plaats om de geschiedenis van jeneverstokerijen te beleven. In de hoogtijdagen kende Schiedam honderden jeneverbranderijen. Door persoonlijke verhalen in het Jenevermuseum en nog zichtbare sporen in de stad komt deze industrie tot leven. Bezoek de museummolen en doe mee aan een jeneverproeverij.

Nolet Distillery, Schiedam
Nolet Distillery is een familieverhaal dat in 1691 begon. Een eeuwenoude stokerij, nog steeds in bedrijf en een toplocatie om te bezoeken. De stellingmolen ‘De Nolet’ is de hoogste ter wereld. Proef de traditionele Ketel1 jenever of probeer een van de andere variaties en dranken die zijn ontwikkeld.

Rutte, Dordrecht
De jeneverstokerij Rutte is generaties lang een familiebedrijf geweest, in 1872 opgericht door Simon Rutte. Met respect voor de lange traditie worden er jenevers, gins en likeuren gemaakt. Ga voor een jeneverproeverij met een hapje erbij in de sfeervolle historische proefkamer.

Meer plaatsen om jenever te proeven

Eat like a local

Bitterballen, stroopwafels en ander typisch Nederlands eten. Bekijk onze top 5 en eat it like a local. Lees meer

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer