© NS

Route: Hollandse klassiekers

Laat u per trein en bus meenemen langs de klassiekers van Holland. In diverse steden ziet u beroemde werken van bekende Nederlandse schilders als Hals en Rembrandt. Natuurlijk slaat u de mooiste tuin van Nederland ook niet over: De Keukenhof.
  • Ontdek Hollandse meesters als Frans Hals en Rembrandt.
  • Hollandser kan niet: een bezoekje aan de Keukenhof.
  • Eindig uw reis aan een van de mooiste badplaatsen van Nederland: Domburg.

Ontbijtje op Amsterdam Centraal

De route begint in één van de mooiste stations van Nederland: Amsterdam Centraal, een van de meesterwerken van architect Cuypers. Neem hier even de tijd om rond te kijken. Vanaf perron 2 heeft u toegang tot een aantal bijzondere cafés waar u terecht kunt voor een ontbijtje. In Grand Café Restaurant 1e klas zijn de oude wachtkamers volledig gerestaureerd en waant u zich even in de beginjaren van dit station, 1880. Klaar? Neem de trein naar Haarlem. U bent hier in nog geen 20 minuten.

Terug naar de 17e eeuw in Haarlem

Het station van Haarlem is een van de oudste stations van Nederland. Het is ook het enige station dat compleet in Jugendstil is gebouwd. Neem hier even de tijd om om u heen te kijken en de bijzondere details in u op te nemen.

Vanaf het station, kunt u de bus pakken naar het Frans Hals Museum. Dit museum is gevestigd in een 17e-eeuws hofje en heeft een indrukwekkende collectie van kunst uit dezelfde periode. Tip: zit u weer in de bus naar het station, stap dan even uit bij de Grote Markt voor een lunch aan de voet van de Sint Bavokerk.

Met de bus naar de bollen

Vanaf Haarlem is de Keukenhof bij Lisse makkelijk bereikbaar. U pakt vanaf het treinstation de bus (lijn 50) die u in een uur naar Lisse brengt. De bus zet u voor de deur af bij de Keukenhof. Tip: koop ook online uw ticket zodat u de lange rij bij de kassa kunt overslaan. Eenmaal binnen waant u zich in een zee van bloemen. Jaarlijks plant de organisatie hier meer dan 7 miljoen bollen die vanaf maart tot eind mei bloeien. Het levert een prachtig bloemenlandschap op dat u zeker niet mag missen.

De Gouden Eeuw van Leiden

Vanaf Lisse is het slechts een half uurtje met de bus naar Leiden. Wist u dat dit de geboorteplaats is van Rembrandt? In deze historische stad zijn veel gebouwen uit zijn tijd bewaard gebleven. Tijdens een stadswandeling waant u zich weer even in de Gouden Eeuw. Helemaal bijzonder wordt het als u de stad vanaf het water kunt aanschouwen. Boek daarvoor een rondvaart over de Leidse grachten.

Ontspannen in de trein naar Middelburg

Na al deze bezienswaardigheden is het tijd om even tot rust te komen. Dat kan in de trein naar Middelburg. De reis duurt ongeveer twee uur. U vertrekt natuurlijk niet zonder iets te eten voor onderweg. Station Leiden Centraal is een uitstekende plek om deze aan te schaffen. Ga vervolgens lekker in de trein zitten. U hoeft niet over te stappen, dus de komende twee uur kunt u naar buiten kijken, gebruik maken van gratis wifi, een boek lezen. Twee uur later staat u in een van de leukste steden van Nederland: Middelburg.

Culinair genieten in Domburg

Wat is er nou mooier dan na deze bijzondere dag een lokale specialiteit. Zeeland staat bekend als de provincie waar u mossels en oesters eet. Vanuit Middelburg pakt u de bus die u in een half uurtje naar Domburg brengt. Dit pittoreske dorpje aan zee is de ideale eindbestemming van deze dag. Neem plaats in een van de strandtenten voor een heerlijke maaltijd. Boek hier een hotel en geniet de volgende dag aan het strand. Wist u dat Domburg bekend staat als badplaats met heilzaam water? Een ideale plek dus om een frisse duik te nemen.

Onze tip

Ontdek meer historische locaties uit de Gouden Eeuw met onze Holland Stories.