Olive Trees - painting by Van Gogh
© johnnyjohnson20430 via Pixabay

Route: Vincent van Gogh

Verken de wereld van de Nederlandse impressionist Vincent van Gogh (1853-1890) en bekijk artistieke en historische hoogtepunten met het Holland Travel Ticket. Het is verkrijgbaar bij alle NS-treinstations en geeft onbeperkt toegang tot al het openbaar vervoer in Nederland (inclusief trein, tram, bus en metro). Uw reis begint in Amsterdam, de internationale Van Gogh-hoofdstad. Van hier reist u naar Zundert, waar de kunstenaar is geboren. In Den Bosch met zijn historische architectuur leert u meer over zijn tijd in Frankrijk en Brabant. En in het stadje Nuenen kunt u de wereld van Van Gogh zelf zien met de plaatsen die hij bezocht en de landschappen die hij dagelijks zag.
  • Verken de wereld van Vincent van Gogh in de provincie Noord-Brabant, waar hij is geboren.
  • Maak 24 uur lang gebruik van alle openbaar vervoer in Nederland met het Holland Travel Ticket.
  • Bekijk de plaatsen en landschappen in Nuenen die Vincent beïnvloedden.

Van Gogh in Amsterdam

In Amsterdam vindt u het Van Gogh Museum met een collectie van ongeveer 200 schilderijen en honderden tekeningen en documenten die inzicht geven in zijn werk en leven. Er is zelfs zoveel te zien dat we u aanraden hier een dag door te brengen voordat u verder reist op Van Gogh-avontuur door Nederland. De volgende dag stapt u op Amsterdam Centraal op de trein naar Breda, waar u een bus naar Zundert kunt nemen (ongeveer 2,5 uur in totaal).

Zundert: geboorteplaats van Van Gogh

De geboortestad is de perfecte plaats om uw Van Gogh-reis te beginnen. Stap uit op het marktplein in het centrum van de stad, waar de kunstenaar is geboren en zijn vroege jeugd doorbracht. Alhoewel zijn familiehuis niet meer bestaat, zijn de twee gebouwen op zijn geboortegrond aan de overkant van het stadhuis omgebouwd tot het Vincent Van Gogh Huis, waar u zijn vroege leven kunt verkennen. In het museum worden ook tentoonstellingen gehouden van kunstenaars die door hem worden geïnspireerd. Geniet van een vroege lunch bij Brasserie Restaurant Van Gogh. Hierna vertrekt u naar Den Bosch, een reis van ongeveer 1,5 uur van de bus naar Breda en een treinaansluiting.

Den Bosch: kunst en geschiedenis

Den Bosch is een van de mooiste steden in Brabant. Pas op: in het openbaar vervoer wordt de alternatieve naam ’s-Hertogenbosch gebruikt. In het historische stadscentrum ziet u vijf eeuwen prachtige architectuur, waaronder de enorme St. Janskathedraal in Gotische stijl. Het Noordbrabants Museum bezit een van de mooiste culturele collecties in Nederland en moet u als liefhebber van Van Gogh hebben gezien. De tentoonstelling “Het verhaal van Brabant” toont negen oorspronkelijke schilderijen en een overzicht van de Franse en Brabantse periode van de kunstenaar. Daarna kunt u overal nieuwe energie opdoen. Voordat u de trein naar Eindhoven en daarna de bus naar Nuenen neemt (45 minuten), moet u even bij bakkerij Jan de Groot stoppen voor Bossche Bollen. Deze verrukkelijke gebakjes zijn gevuld met slagroom en bedekt met chocolate: de perfecte snack voor onderweg.

Nuenen: door de ogen van de kunstenaar

Er is geen betere plek dan Nuenen om in de voetsporen van Van Gogh te treden. Vincent woonde hier van 1883 en 1885 en schilderde er zijn beroemde werk “De aardappeleters”. Het stadscentrum is nu een openluchtmuseum geïnspireerd door de kunstenaar, met 23 historische locaties die een belangrijke rol in zijn leven speelden. Hier vindt u ook het Vincentre, een audiovisuele ervaring waarmee u terug in de tijd naar 1883 reist. Nuenen is gemakkelijk te verkennen met of zonder multimediagids. U kunt de nacht doorbrengen in Parkhotel Auberge of een van de gezellige Bed & Breakfasts en de volgende dag bijvoorbeeld een fiets huren. Ontdek de 51 km lange Van Gogh-fietsroute door de landschappen die de kunstenaar inspireerden. En als u na het donker nog doorrijdt, kunt u het Van Gogh-Roosegaarde fietspad zien glinsteren als de “Sterrennacht” van Vincent.

Onze tip

Vind nog meer iconen van Vincent van Gogh met onze Holland Stories. Ontdek de grootste collecties van zijn werk in het Van Gogh Museum en Kröller Müller Museum, en volg in zijn voetsporen in Brabant.

Uitgelicht:

Categorie: Bestemming

Den Bosch

Ontdek Den Bosch, met prachtige monumenten en historie, St. Janskathedraal, lekkere restaurants, leukste winkelstraten, musea en werken van Vincent van Gogh en Jheronimus Bosch.

Dit zijn de mooiste Van Gogh locaties in Nederland. Bezoek het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum met de grootste collecties van Gogh ’s ter wereld en zijn geboortestreek Noord-Brabant. Lees meer