Liberation Route

De Liberation Route Europe is een route door acht landen langs gedenkplekken uit de Tweede Wereldoorlog. Vanuit Zuid-Engeland gaat u via Frankrijk, Luxemburg en België naar Nederland. Vanuit hier kunt u de route vervolgen door Duitsland en Polen of naar Italië. Onderweg kunt u naar diverse musea, herdenkingsplekken, monumenten en oorlogsbegraafplaatsen. Via een app of luisterplekken luistert u naar de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

In de voetsporen van de bevrijders
Historische locaties langs de Liberation Route

De Bevrijdingsroute door Europa

Volg de Bevrijdingsroute en ontdek persoonlijke verhalen, sleutelmomenten en belangrijke locaties uit de bevrijding van Europa aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit internationaal project brengt een eerbetoon aan een belangrijk moment in de recente Europese geschiedenis: de militaire operaties en inspanningen die een eind maakten aan de Tweede Wereldoorlog. Het is een bevrijdingsverhaal dat begon met de landingen in Normandië op D-Day in juni 1944 en zich verspreidde over het continent. De Geallieerden slaagden er uiteindelijk in door te breken vanaf de Franse stranden en dreven de asmogendheden terug, waarbij ze Frankrijk, België en Nederland bevrijdden. De Bevrijdingsroute leidt naar locaties in Nederland, Frankrijk, Luxemburg, België en Engeland en vervolgens naar Duitsland, Polen en zuidwaarts naar Italië.

De Bevrijdingsroute in Nederland

Ontdek hoe de bevrijding van Nederland begon in Limburg, de eerste Nederlandse provincie die de Geallieerden bereikten. Na felle gevechten slaagden de Geallieerden erin Noord-Brabant en Gelderland te bereiken. Hier werden Operatie Market Garden, een van de meest grootschalige luchtoperaties in de oorlog, en het Rijnlandoffensief uitgevochten. De Nederlandse steden Eindhoven, Nijmegen en Arnhem speelden een hoofdrol in deze activiteiten, die ten doel hadden een weg vrij te maken richting Duitsland. De Slag om Arnhem was de grootste mislukking in deze offensieven en leidde tot aanzienlijke verliezen. Verder naar het Westen, in de provincie Zeeland, zetten de Geallieerden zich in om de havens van Antwerpen te bevrijden tijdens de Slag om de Schelde. Download de Bevrijdingsroute-app of bezoek de website van het project om audioclips te beluisteren en persoonlijke verhalen over ‘de brug te ver’ in Arnhem, paratroopers in Eindhoven, de Sinti en de Roma in Beek en de landingen in Zeeland te ontdekken.

Herdenkingen

Herinneringen aan en de herdenking van de oorlog spelen nog steeds een belangrijke rol in de Nederlandse cultuur. Officiële evenementen in het kader van Herdenkingsdag vinden jaarlijks plaats op 4 mei, terwijl 5 mei bekendstaat als Bevrijdingsdag. Dan viert het hele land de vrijheid in al zijn vormen. Andere evenementen gedenken Operatie Market Garden en de  Slag om de Schelde in september en oktober. Leer meer over de inspanningen om Nederland te bevrijden door een aantal belangrijke oorlogsmusea in Gelderland en Limburg of Zeeland en Brabant te bezoeken. Van de militaire voertuigen in het enorme  Oorlogsmuseum Overloon tot de rustige herdenkingsruimtes in Nationaal Monument Kamp Vught zijn er vele manieren om de invloed van de Tweede Wereldoorlog te ervaren. Ook de  oorlogsbegraafplaatsen en monumenten zijn gedenkwaardige plekken in Nederland om de mensen die hun leven verloren in het conflict, ongeacht hun nationaliteit, te gedenken.

Bekijk deze video: Liberation Route Europe

Op de Liberation Route kunt u op diverse plaatsen meer te weten komen over de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer