Foto: © NBTC / Liberation Route storyline

Liberation Route

Verken de Liberation Route, de internationale herdenkingsroute, door Nederland en volg de voetsporen van de bevrijders. Onderweg kom je bijzondere oorlogsmusea, herdenkingsplekken, monumenten en oorlogsbegraafplaatsen tegen. Ontdek de verhalen van hen die het meemaakten, herdenk de vreselijke gebeurtenissen en vier de vrijheid.

De weg naar de bevrijding

De Liberation Route door Europa

Volg de Liberation Route en ontdek persoonlijke verhalen, sleutelmomenten en belangrijke locaties uit de bevrijding van Europa aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Liberation Route is een eerbetoon aan een belangrijke periode in de recente Europese geschiedenis. Het is een van de officiële door de Raad van Europa gecertificeerde culturele routes. Het verhaal van de bevrijding begon met de landingen in Normandië op D-Day in juni 1944. De geallieerden slaagden er uiteindelijk in vanaf de Franse stranden Frankrijk, België en Nederland te bereiken. De Liberation Route verbindt locaties in Nederland, Frankrijk, Luxemburg, België en Engeland en vervolgens in Duitsland, Polen, Tsjechië en Italië.

Liberation Route Europe Hiking Trails

De Liberation Route Europe is een netwerk van routes in het voetspoor van de geschiedenis en verbindt de belangrijkste historische locaties uit de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Dit maakt het mogelijk om wandelend, fietsend of hikend, de punten aan te doen die cruciaal waren tijdens de opmars van de geallieerde strijdkrachten. Met de speciale reisplanner is een persoonlijke reis uit te stippelen langs musea, gedenktekens, begraafplaatsen en historische iconen.

De Liberation Route in Nederland

Ontdek hoe de bevrijding van Nederland begon in Limburg, de eerste Nederlandse provincie die de geallieerden bereikten. Ook slaagden de geallieerden erin Noord-Brabant en Gelderland te bereiken. Hier werden Operatie Market Garden, een van de meest grootschalige luchtlandingsoperaties in de oorlog, en het Rijnlandoffensief uitgevochten.

De Nederlandse steden Eindhoven, Nijmegen en Arnhem speelden een hoofdrol in deze activiteiten, die ten doel hadden een weg vrij te maken richting Duitsland. De Slag om Arnhem was de grootste mislukking in deze offensieven en leidde tot aanzienlijke verliezen. Verder naar het Westen, in de provincie Zeeland, zetten de geallieerden zich in om de havens van Antwerpen te bevrijden tijdens de Slag om de Schelde.

Download de Liberation Route-app of bezoek www.liberationroute.nl om je trip te plannen, audioclips te beluisteren en persoonlijke verhalen over bijvoorbeeld ‘de brug te ver’ in Arnhem, paratroopers in Eindhoven, de Sinti en de Roma in Beek en de landingen in Zeeland te ervaren.

Herdenkingen

Herinneringen aan en de herdenking van de oorlog spelen nog steeds een belangrijke rol in de Nederlandse cultuur. Officiële bijeenkomsten in het kader van Dodenherdenking vinden jaarlijks plaats op 4 mei, terwijl 5 mei bekend staat als Bevrijdingsdag. Dan viert het hele land de vrijheid in al zijn vormen. Andere evenementen gedenken Operatie Market Garden en de  Slag om de Schelde in september en oktober. Kom meer te weten over de bevrijding van Nederland door een aantal belangrijke oorlogsmusea in Gelderland, Limburg, Zeeland en Brabant te bezoeken. Van de militaire voertuigen in het  Oorlogsmuseum Overloon tot de herdenkingsruimtes in Nationaal Monument Kamp Vught, er zijn vele manieren om de invloed van de Tweede Wereldoorlog te ervaren. Ook de  oorlogsbegraafplaatsen en monumenten zijn gedenkwaardige plekken in Nederland om de mensen die hun leven verloren in het conflict, ongeacht hun nationaliteit, te gedenken.

Wil je nóg meer te weten komen over deze belangrijke periode in de geschiedenis van Nederland? Kijk dan eens rond op www.liberationroute.com.

Bekijk deze video: Liberation Route Europe

Waar is wat?

Over de Liberation Route

Beleef de Liberation Route Europe

Volg de route langs de diverse historische plekken uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer