
Liberation Route
Verken de Liberation Route, de internationale herdenkingsroute, door Nederland en volg de voetsporen van de bevrijders. Onderweg komt u bijzondere oorlogsmusea, herdenkingsplekken, monumenten en oorlogsbegraafplaatsen tegen. Ontdek de verhalen van hen die het meemaakten, herdenk de vreselijke gebeurtenissen en vier de vrijheid.
De weg naar de bevrijding
-
Liberation Route
De bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog
mei 1940 tot mei 1945Leer meer over de Duitse bezetting van Nederland en de vervolging van Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Lees meer -
Liberation Route
Operatie Market Garden: een brug te ver
17 september 1944 - 26 september 1944Ontdek het verhaal van de dramatische gebeurtenissen tijdens Operatie Market Garden.
Lees meer -
Liberation Route
Amerikaanse bevrijders in Nederland
september 1944 - maart 1945Ontdek de sleutelrol die de Amerikaanse troepen speelden toen ze Nederland van de Duitse bezetting bevrijdden in de Tweede Wereldoorlog.
Lees meer -
Liberation Route
Volg het spoor van de Poolse bevrijders
september 1944 - april 1945Wist u dat de Polen een grote rol hebben gespeeld bij de bevrijding van Nederland? Ontdek het complete verhaal.
Lees meer -
Liberation Route
Canada en de bevrijding
september 1944 - mei 1945De bevrijding van Nederland van de nazibezetting was niet in het minst te danken aan Canadese troepen.
Lees meer -
Liberation Route
Hoe Groot-Brittannië hielp om Nederland te bevrijden
september 1944- mei 1945Ontdek de belangrijke rol van Groot-Brittannië bij de bevrijding van Nederland van de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog
Lees meer -
Liberation Route
De bevrijding van Nederland
september 1944 t/m mei 1945Kom meer te weten over de belangrijkste gebeurtenissen die leidden tot de bevrijding van Nederland door de geallieerden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.
Lees meer -
Liberation Route
De Slag om de Schelde
2 oktober 1944 - 28 november 1944Lees hoe de Slag om de Schelde in de Tweede Wereldoorlog een keerpunt vormde ten gunste van de geallieerden
Lees meer -
Liberation Route
De impact van Operatie Veritable
8 februari 1945 - 21 februari 1945Lees waarom Operatie Veritable een echt keerpunt was tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog en bijdroeg aan de bevrijding van Nederland.
Lees meer -
Liberation Route
Ontdek bevrijdingsverhalen met luisterplekken en gidsen
2020Ontdek hoe speciale luisterplekken en ervaren gidsen de geschiedenis van de Liberation Route tot leven kunnen brengen.
Lees meer
De Liberation Route door Europa
Volg de Liberation Route en ontdek persoonlijke verhalen, sleutelmomenten en belangrijke locaties uit de bevrijding van Europa aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Liberation Route is een eerbetoon aan een belangrijke periode in de recente Europese geschiedenis. Het verhaal van de bevrijding begon met de landingen in Normandië op D-Day in juni 1944. De geallieerden slaagden er uiteindelijk in vanaf de Franse stranden Frankrijk, België en Nederland te bereiken. De Libertation Route verbindt locaties in Nederland, Frankrijk, Luxemburg, België en Engeland en vervolgens in Duitsland, Polen en Italië.
De Liberation Route in Nederland
Ontdek hoe de bevrijding van Nederland begon in Limburg, de eerste Nederlandse provincie die de geallieerden bereikten. Ook slaagden de geallieerden erin Noord-Brabant en Gelderland te bereiken. Hier werden Operatie Market Garden, een van de meest grootschalige luchtlandingsoperaties in de oorlog, en het Rijnlandoffensief uitgevochten. De Nederlandse steden Eindhoven, Nijmegen en Arnhem speelden een hoofdrol in deze activiteiten, die ten doel hadden een weg vrij te maken richting Duitsland. De Slag om Arnhem was de grootste mislukking in deze offensieven en leidde tot aanzienlijke verliezen. Verder naar het Westen, in de provincie Zeeland, zetten de geallieerden zich in om de havens van Antwerpen te bevrijden tijdens de Slag om de Schelde. Download de Liberation Route-app of bezoek www.liberationroute.nl om audioclips te beluisteren en persoonlijke verhalen over bijvoorbeeld ‘de brug te ver’ in Arnhem, paratroopers in Eindhoven, de Sinti en de Roma in Beek en de landingen in Zeeland te ervaren.
Herdenkingen
Herinneringen aan en de herdenking van de oorlog spelen nog steeds een belangrijke rol in de Nederlandse cultuur. Officiële bijeenkomsten in het kader van Dodenherdenking vinden jaarlijks plaats op 4 mei, terwijl 5 mei bekend staat als Bevrijdingsdag. Dan viert het hele land de vrijheid in al zijn vormen. Andere evenementen gedenken Operatie Market Garden en de Slag om de Schelde in september en oktober. Kom meer te weten over de bevrijding van Nederland door een aantal belangrijke oorlogsmusea in Gelderland, Limburg, Zeeland en Brabant te bezoeken. Van de militaire voertuigen in het Oorlogsmuseum Overloon tot de herdenkingsruimtes in Nationaal Monument Kamp Vught, er zijn vele manieren om de invloed van de Tweede Wereldoorlog te ervaren. Ook de oorlogsbegraafplaatsen en monumenten zijn gedenkwaardige plekken in Nederland om de mensen die hun leven verloren in het conflict, ongeacht hun nationaliteit, te gedenken.

Bekijk deze video: Liberation Route Europe
Waar is wat?
Over de Liberation Route
Volg de route langs de diverse historische plekken uit de Tweede Wereldoorlog.