Mondriaan & De Stijl

De Stijl vindt zijn oorsprong in Leiden in 1917, met de oprichting van het tijdschrift De Stijl door Theo van Doesburg. De kunstenaars die zich aansluiten bij De Stijl zoeken naar een totaal ‘nieuwe kunst’, die ook de samenleving moet moderniseren. Piet Mondriaan is voor alle De Stijl-kunstenaars het grote voorbeeld. Ook in de hedendaagse tijd inspireren de uitgangspunten van De Stijl-beweging nog vele Nederlandse designers, zoals Hella Jongerius, Maarten Baas, Joris Laarman en Piet Hein Eek.

Bezoek Mondriaan & De Stijl

Maak kennis met

Mondriaan tot Dutch Design: 100 jaar De Stijl in 2017

Bezoek Nederland in 2017 en ervaar wat De Stijl, de kunstbeweging die in 1917 werd opgericht, heeft betekend van Mondriaan tot Dutch Design. Wat begon als het gelijknamige tijdschrift groeide in de eerste helft van de 20e eeuw uit tot een volwaardige beweging en de belangrijkste bijdrage die Nederland heeft geleverd aan de moderne kunst. Ontdek de kunstenaars die de principes van De Stijl ontwikkelden, omarmden en deelden: Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en de meest bekende van allemaal, Piet Mondriaan. Bekijk de kunstwerken, ontwerpen en gebouwen waarin de voor De Stijl zo kenmerkende geometrische vormen en opvallende primaire kleuren werden gebruikt.

Mondriaan en De Stijl door heel Nederland

Reis in 2017 door heel Nederland en ontdek een rijkdom aan cultuur, activiteiten en geschiedenis van Mondriaan tot Dutch Design. Bekijk de geboorteplaats van De Stijl in Leiden en volg dan het ontstaan van de beweging in Utrecht en Amersfoort, waar Mondriaan, Van der Leck en Rietveld werden geboren. Den Haag is de internationale thuishaven van De Stijl, want het Gemeentemuseum Den Haag bezit de grootste collectie werken van Mondriaan en De Stijl ter wereld. Reis naar het noorden van Nederland om architectuur en interieurs in authentieke vormgeving van De Stijl te zien. En in de provincie Gelderland vindt u een indrukwekkende combinatie van kunst en design van De Stijl midden in de vrije natuur. Verken tenslotte Dutch Design in de provincie Brabant en ontdek hoe De Stijl ook nu nog het hedendaagse Dutch Design beïnvloedt.

Exclusieve tentoonstellingen, presentaties en rondleidingen

In 2017 kunt u van een groot aantal van de beroemdste kunstwerken en ontwerpen van De Stijl genieten. In het Gemeentemuseum Den Haag zijn 300 werken van Mondriaan te zien, zodat u de ontwikkeling van zijn leven en carrière kunt volgen. In het Centraal Museum in Utrecht wordt de grootste collectie werken van Rietveld ter wereld tentoongesteld. Door het hele land richten musea tentoonstellingen in ter ere van 100 jaar De Stijl, waar u werk van zowel de beroemdste als de minder bekende kunstenaars uit de beweging kunt zien. Hier worden alle aspecten van het erfgoed van De Stijl en de invloed van deze kunstbeweging op het hedendaagse Dutch Design belicht. Naast de tentoonstellingen kunt u De Stijl ook ontdekken tijdens speciale rondleidingen, lezingen en presentaties. Of geniet van een van de bijzondere theatervoorstellingen.