Mondriaan & De Stijl

De Stijl vindt zijn oorsprong in Leiden in 1917, met de oprichting van het tijdschrift De Stijl door Theo van Doesburg. De kunstenaars die zich aansluiten bij De Stijl zoeken naar een totaal ‘nieuwe kunst’, die ook de samenleving moet moderniseren. Piet Mondriaan is voor alle De Stijl-kunstenaars het grote voorbeeld.

Nederland en De Stijl

De Stijl werd in 1917 opgericht en is de bekendste Nederlandse kunststroming. Met Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld als belangrijkste leden, zetten de kunstenaars en architecten van deze groep zich in voor een nieuwe en betere wereld. Ze bepleitten abstractie als universele taal, door vorm en kleur tot hun essentiële basis te reduceren. Hun composities van lijnen en vlakken in zwart, wit, rood, geel en blauw zijn wereldberoemd en weten ook vandaag de dag nog steeds kunstenaars, architecten en vormgevers te inspireren.

Meer weten over De Stijl en de Stijlsteden? Bekijk dan de brochure.

De steden van Mondriaan & De Stijl

Volg het spoor van Mondriaan & De Stijl door Nederland

In diverse Nederlandse steden en regio’s kunnen kunst- en designliefhebbers de revolutionaire werken van De Stijl ontdekken. Van Drachten in het hoge noorden, tot Den Haag en Leiden in het westen van Nederland. Volg het spoor van De Stijl in Utrecht en Amersfoort en geniet van prachtige natuur en kunst in Winterswijk en bij het Kröller-Müller op de Veluwe.

Laad foto's
Maak kennis met de iconen van De Stijl