© RossHelen
Categorie:Beroemde Nederlandse iconen

Proef het seizoen: Hollandse Nieuwe

Nederlanders zijn gek op hun haring; ook wel Hollandse Nieuwe genoemd. Ze eten de rauwe vis op een broodje, of als snack tussendoor met wat gesneden uitjes en een stukje zuur. En dat is niet alleen erg lekker, maar ook erg gezond.

Traditioneel gevangen

Hollandse Nieuwe is de naam voor die haring die elk jaar opnieuw gevangen wordt. De vis doorloopt ieder jaar dezelfde cyclus: in de winter is hij nog te dun, en in het voorjaar als er meer plankton is eet hij zichzelf steeds dikker, totdat het vetpercentage minimaal 16% is. Van mei tot juli mag er dan op gevist worden, en worden de haringen op de boot op de traditionele manier 'gekaakt' en gezouten.

Het haringseizoen

Het haringseizoen start elk jaar begin juni met de traditionele veiling van het eerste vaatje Nieuwe Haring. Vanaf dan is de Nieuwe Haring overal te koop en worden op tal van plaatsen haringfeestjes georganiseerd, zoals het bekende Vlaggetjesdag in Scheveningen. De startdatum van het haringseizoen wordt meestal rond eind november bekend gemaakt.

Proef de Hollandse Nieuwe

De Hollandse Nieuwe is een populaire lekkernij voor Nederlanders maar wordt ook erg graag geproefd door toeristen. De Hollandse Nieuwe is uiteraard nergens zo lekker en vers als aan de Nederlandse kust. Dus als u de Hollandse Nieuwe probeert, proef deze dan bij een viswinkel of viskraampje aan de boulevard, of op het strand van bijvoorbeeld Scheveningen, Zandvoort of Noordwijk!

Vond je dit interessant? Ontdek meer