© Petra Kroon
Categorie:Evenementen

Open Monumentendag

10 sep. 2022 - 11 sep. 2022, Heel Nederland

Ieder jaar wordt in het tweede weekend van september de Open Monumentendag gehouden. Dan openen circa 4000 historische gebouwen en locaties hun deuren voor publiek, zodat u meer te weten kunt komen over de historische omgeving en de noodzaak om deze monumenten te behouden. Het is een unieke kans om het Nederlandse erfgoed beter te leren kennen.

  • Naast gratis toegang tot monumenten ook vele culturele activiteiten.
  • Raak geïnspireerd door de eeuwenoude verhalen en geschiedenis.
  • Enkel in het tweede weekend van september.

Nederlandse monumenten

Elk jaar doet ongeveer 80 tot 85 procent van de Nederlandse gemeentes mee aan de Open Monumentendag, waarvan de organisatie in handen is van lokale comités. Veel locaties openen niet alleen hun deuren, maar organiseren ook activiteiten ter plaatse, zoals tentoonstellingen, muziek en rondleidingen.

Het is moeilijk om te kiezen uit de talloze mogelijkheden, van een bezoek aan het politieke hart van Den Haag, middeleeuwse kerken in Maastricht of grachtenpanden in Amsterdam tot de Stelling van Utrecht, theaters in Leiden of het stadhuis van Gouda.

Belangrijk cultureel evenement

Tijdens het weekend van de Open Monumentendag is vrijwel elk Nederlands monument gratis toegankelijk voor publiek. Het evenement trekt jaarlijks ongeveer 900.000 mensen. Kortom, de Open Monumentendag is een belangrijk cultureel evenement dat u de kans biedt om een aantal van de meest bijzondere monumenten van Nederland van binnen te bekijken.

Vond je dit interessant? Ontdek meer