Categorie:BIT article

Fietsregels in Nederland

De fiets het perfecte vervoermiddel om stad en land te verkennen. Fietsers kunnen vaak een veilige route volgen langs speciaal aangelegde fietsroutes. Onderweg treft u vele gelegenheden voor een hapje, een drankje en een oplaadpunt voor uw e-bike.

Regels op de weg – de versie voor fietsers

Veel straten zijn voorzien van aparte fietspaden met eigen verkeerslichten en –borden. In drukke gebieden worden fietsers in tunnels en op bruggen gescheiden van het overige verkeer. Dit garandeert de veiligheid en doorstroming (en beperkt het inademen van uitlaatgassen). Op fietspaden en rotondes staan verkeersborden en routeaanwijzingen. Alhoewel er dezelfde verkeersborden op fietspaden en –routes staan als op gewone wegen, is de Nederlandse fietser behoorlijk assertief. Fietsers staan erom bekend dat ze de verkeerssignalen met regelmaat negeren. Dit wordt misschien nog aangemoedigd door de regelgeving, die de fietser altijd gelijk geeft bij een aanrijding tussen auto en fiets. Als je omringd wordt door twee ton metaal, is het ook moeilijk een onbeschermde man op een fiets de schuld te geven!

Snel op pad

De verkeersregels zijn niet moeilijk te begrijpen in Nederland. Als u bereid bent om door te fietsen binnen en buiten de stad, is de fiets een van de beste manieren om het land en zijn bewoners te leren kennen. Vanwege het landschap kunnen zelfs mensen die het niet gewend zijn, zich makkelijk verplaatsen op de fiets. Een fietstoer is bovendien een goede manier om het platteland te verkennen zonder te verdwalen of de mooie steden, zoals Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam, op een andere manier te bekijken. In vrijwel elk stadscentrum kunnen fietsen worden gehuurd.

Algemene fietsregels in Nederland:

  • Het is sinds juli 2019 niet meer toegestaan om een telefoon of ander elektronisch apparaat in uw hand vast te houden tijdens het fietsen.
  • Twee fietsers mogen naast elkaar fietsen, meer mag niet.
  • Als het naast elkaar fietsen het verkeer hindert moet u achter elkaar fietsen.
  • Fietsers mogen bij een rood stoplicht rechtsaf slaan als er een bordje hangt met de tekst 'rechtsaf voor fietser vrij'.
  • Fietsers mogen op het trottoir en de stoep parkeren, tenzij er een bord staat dat dit verbiedt.
  • Fietsers mogen alleen kinderen onder de 8 jaar vervoeren als zij op veilige zitplaats zitten.
  • Fietsers moeten elkaar links inhalen, andere voertuigen mogen zij rechts inhalen.
  • Fietsers moeten 's nachts een voor- en achterlicht aan hebben.

Vond je dit interessant? Ontdek meer