Foto: © Waternoodmuseum via Nederland Waterland
Artikel

Het Watersnoodmuseum

In Ouwerkerk, op het eiland Schouwen-Duiveland, vindt u een uniek museum dat het verhaal vertelt van de watersnoodramp die Zeeland in 1953 voorgoed veranderde. Een ‘must see’ voor iedereen die Zeeland bezoekt en meer wil weten over watermanagement in Nederland.

  • Bezoek het Watersnoodmuseum en ontdek de kracht van water.
  • Bekijk het Nationaal Monument Watersnood 1953.
  • Ga wandelen in het unieke Krekengebied.
Adres:
Weg van de Buitenlandse Pers 5
4305RJ Ouwerkerk
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Wat kunt u doen bij het Watersnoodmuseum?

Het Watersnoodmuseum is een bijzonder museum dat zich inzet voor bewustwording rondom waterveiligheid in Nederland. En dat zorgt niet alleen voor een indrukwekkend verhaal, ook de huisvesting van het museum is bijzonder indrukwekkend.

Het Watersnoodmuseum bevindt zich in vier betonnen Phoenix-caissons zoals die ook gebruikt werden om het laatste gat in de dijk bij Ouwerkerk te dichten. Bovendien liggen ze in een schitterende omgeving en het is dan ook niet verwonderlijk dat deze omgeving en de caissons zijn benoemd tot Nationaal Monument.

Als bezoeker ontdekt u in elk caisson een ander verhaal. Zo ziet u in de ene ruimte een indringend beeldverhaal van de watersnoodramp en in een andere leert u over de mens en de emoties. Ook de wederopbouw en het voorbereid zijn op de toekomst komen aan bod. Er is een audiotour aanwezig in 4 talen zodat iedereen het complete verhaal tot zich kan nemen.

Bekijk deze video: Het Watersnoodmuseum

Meer in de omgeving

Wie het Watersnoodmuseum bezoekt moet zeker ook het fraaie krekengebied in de omgeving van het museum aandoen. U kunt er fantastisch wandelen; bijvoorbeeld tussen Ouwerkerk en Zierikzee, maar ook tussen Ouwerkerk en Bruinisse waar prachtige buitendijkse wandelingen gemaakt kunnen worden. Na afloop kunt u dan genieten van typisch Zeeuwse specialiteiten als oesters, mosselen en kreeft in een van de mooie Zeeuwse stadjes.

Fietsroute: Expeditie Delta

Hoe Nederlanders zich tegen het water beschermen laten de Deltawerken zien. Verken een deel van de Deltawerken of de hele route van 140 kilometer op de fiets! Fiets langs de Deltawerken of een deel daarvan met de Beleefroute Expeditie Delta. Download de VVV Zeeland app op je mobiel voor alle routeinfo onderweg; Met verhalen, podcasts, filmpjes en fietscafés.

Tip van de redactie

Ontdek de schitterende natuur in de omgeving. Dit prachtige krekengebied, dat werd gevormd door het maandenlang in- en uitstromen van getijdenwater vlak na de ramp, is vandaag de dag een unieke plek voor vogels, planten en waterplanten. Het is gelegen aan Nationaal Park Oosterschelde en ideaal om te wandelen of te fietsen!

Beleef de omgeving

Dutch Food & Cuisine

Zilte smaken uit Zeeland

Alles over de lekkerste zeevruchten uit Zeeland.

Ontdek de waterweelde van de Oosterschelde vanaf het land, op het water en onder water!

Tijdens deze route maakt u kennis met het meest indrukwekkende verhaal van Zeeland. Lees hier meer.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer