© StockStudio Aerials via Shutterstock

Klompen, veel Nederlandser dan dat wordt het niet. Sommige mensen denken dat Nederlanders nog steeds elke dag klompen dragen. In Nederland weten we wel beter, vandaag de dag zult u deze houten schoenen niet zo snel in het straatbeeld zien.

  • Klompen zijn een typisch Nederlands icoon.
  • Neem een kijkje bij een echte ambachtelijke klompenmaker.
  • Koop een paar klompen als souvenir.

Al honderden jaren

Klompen worden al honderden jaren gedragen. Wist u dat de oudste overgebleven houten schoenen in Rotterdam en Amsterdam zijn gevonden en uit de dertiende eeuw komen? Deze houten schoenen lijken precies op de klompen die vandaag de dag nog steeds gemaakt worden.

Klompen op straat

Tegenwoordig dragen de meeste Nederlanders geen klompen meer en zijn het vooral toeristen die klompen kopen om als souvenir mee naar huis te nemen. Op straat zult u dus niet snel iemand met klompen zien lopen. Wel worden klompen soms nog door boeren gedragen. Ook in dorpen zoals Staphorst en Bunschoten waar mensen nog klederdracht dragen heeft u kans om iemand op klompen ‘in het wild’ tegen te komen.

Moderne klompen

In 2007 showden Nederlandse modeontwerpers Viktor en Rolf hun op folklore gebaseerde najaarscollectie op de catwalks. Eyecatcher van de collectie? Klompen met hoge hakken! Hun moderne spin op de Oud-Hollandse klompen is te zien in het Centraal Museum in Utrecht.

Klompen kopen

Wilt u een paar klompen op de kop tikken? Van ongeverfd tot beschilderd met Delfts blauw of de Nederlandse vlag, bij de meeste souvenirwinkels vindt u wat u zoekt. Of ga op excursie naar de Zaanse Schans en Volendam, of bezoek een klompenmaker die klompen nog op de authentieke manier maakt. Hier kunt u een handgemaakt paar aanschaffen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer