Categorie:Limburg

Het Drielandenpunt in Vaals

Op het Drielandenpunt in Vaals komen de grenzen van België, Duitsland en Nederland samen. Met een hoogte van 323 meter is het bovendien het hoogste punt van Nederland (uitgezonderd Caribisch Nederland). Het Drielandenpunt is niet alleen een belangrijke symbolische en geografische plek, er zijn ook volop leuke bezienswaardigheden en attracties.

  • Het punt waar de grenzen van Nederland, België en Duitsland samenkomen.
  • Geniet van het fantastische uitzicht vanaf het hoogste punt van Nederland.
  • Verdwaal in een labyrint en stap op de adembenemende skywalk.
Adres:
Viergrenzenweg 97
6291BM Vaals
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Drie landen, één berg

Het uiterste zuiden van Nederland wordt gevormd door de provincie Limburg, die ligt tussen buurlanden België en Duitsland. In het zuidelijkste puntje ligt de stad Vaals op slechts vijf kilometer van het Duitse Aken. De meeste Nederlanders leven in vlakke polders, soms zelfs onder zeespiegelniveau, dus we zijn trots op onze 323 meter hoge Vaalserberg. Deze ‘berg’ is dan ook een populaire bestemming voor uitstapjes. De uitzichttoren op de top biedt vrij zicht over drie landen: België, Duitsland en Nederland. De tien hoogste bergen van Nederland liggen allemaal in de provincie Limburg (als we de 877 meter hoge Mount Scenery op het in Caribisch Nederland gelegen eiland Saba niet meetellen).

Activiteiten en bezienswaardigheden bij het Drielandenpunt

De Nederlanders zijn niet de enigen die een uitkijktoren hebben opgericht bij het Drielandenpunt; de Belgen hebben er ook een. Dat betekent dat u aan beide kanten van de grens een kijkje bij de buren kunt nemen. Dit zijn dingen die de moeite van het bekijken waard zijn bij de Vaalserberg:

  • De 34 meter hoge Wilhelminatoren aan de Nederlandse kant van de grens heeft een indrukwekkende skywalk: een uitzichtplatform met een glazen vloer dat een spectaculair panorama-uitzicht biedt.

  • Aan de voet van de toren vindt u een brasserie en een monument ter nagedachtenis aan een vliegtuigongeluk.

  • Het labyrint op de Vaalserberg (Viergrenzenweg 97) is een geweldige belevenis, vooral voor kinderen. Voor € 5 per persoon doet u mee aan de speurtocht naar het midden van het doolhof.

  • Bij het Drielandenpunt vindt u ook de hoogstgelegen speeltuin van Nederland.

  • Aan de Belgische kant van het Drielandenpunt staat de vijftig meter hoge Boudewijntoren.

  • In het bosgebied rond het Drielandenpunt zijn heerlijke wandelingen te maken. Bij het labyrint is een VVV-servicepunt waar u terecht kunt voor informatie over wandelroutes en andere activiteiten.

Pannenkoeken

Misschien heeft u trek gekregen na alle activiteiten en informatie over de interessante geschiedenis van het Drielandenpunt. Gelukkig is er hier ook een restaurant dat bekendstaat om zijn heerlijke pannenkoeken.

Ligging en bereikbaarheid van het Drielandenpunt

Het Drielandenpunt, het zuidelijkste puntje van Nederland, ligt op zo'n veertig kilometer van Maastricht, de hoofdstad van de provincie Limburg. Vanaf Maastricht kunt u de bus naar Vaals nemen en daar overstappen op een andere bus die u naar het Drielandenpunt brengt. Als u met de auto komt, kunt u pal aan de voet van de Wilhelminatoren parkeren.

Uitstapjes in de buurt van het Drielandenpunt

Maastricht, de historische hoofdstad van de provincie Limburg, is een fantastische uitvalsbasis voor liefhebbers van winkelen en uitgaan. Er zijn ook talloze bezienswaardigheden die verband houden met het roerige verleden van de stad, die teruggaat tot de aan Romeinse tijd. Het kleinere Valkenburg aan de Geul, dat op slechts een halfuur rijden van het Drielandenpunt ligt, nodigt u uit om de kasteelruïne en beroemde mergelgrotten te komen bezoeken. In Heerlen  kunt u een bezoek brengen aan een tweeduizend jaar oud Romeins badhuis. Wandelaars en fietsers zullen volop genieten van het schitterende Limburgse landschap dat, in tegenstelling tot de rest van Nederland, wordt gekenmerkt door heuvels en wijngaarden.

De lekkerste Nederlandse wijnen worden geproduceerd in de wijngaarden rondom Maastricht.

Accommodatietips

Wilt u een bezoek brengen aan het Drielandenpunt? Dan kunt u overnachten in een van de gezellige hotels die Vaals rijk is. U vindt in deze omgeving een aantal bijzondere overnachtingsmogelijkheden, zoals Kasteel Bloemendal en Kasteel Vaalsbroek, dat beschikt over een eigen spa-voorziening. Wie de voorkeur geeft aan iets eenvoudigers, kan bijvoorbeeld in een B&B overnachten of een vakantiewoning huren.

Vond je dit interessant? Ontdek meer