© Maurice Haak

Route: Mondriaan en Dutch Design

Laat u inspireren door de NS Mondriaan en Dutch Design-route en ontdek vele hoogtepunten van de De Stijl kunststroming en hedendaags Dutch Design in één prachtige dag. Koop het Holland Travel Ticket bij elk NS treinstation en maak optimaal gebruik van onbeperkt openbaar vervoer door heel Nederland (inclusief trein, tram, bus en metro) om te genieten van een dag vol Nederlandse bezienswaardigheden en cultuur. De stad Eindhoven in het zuiden wordt beschouwd als de hoofdstad van Dutch Design en is een perfect startpunt. Van hier reist u naar de mooie stad Utrecht om te zien waar De Stijl is ontstaan. De historische stad Amersfoort vlakbij is de geboortestad van Piet Mondriaan. In het stadje Winterswijk kunt u nog veel meer te weten komen over zijn vroege leven en artistieke invloeden.

  • Geniet van 100 jaar De Stijl en ontdek welke invloed deze kunstbeweging had in Nederland, van Mondriaan tot Dutch Design.
  • Met het Holland Transport Ticket kunt u gebruikmaken van al het openbare vervoer in Nederland, of het de nu de trein, tram, metro of bus is.
  • Ontdek meer over het leven en werk van Piet Mondriaan in Amersfoort, waar zijn geboortehuis is omgebouwd tot het informatieve Mondriaanhuis museum.

Eindhoven: verken de stad van Dutch Design

De ijverige stad Eindhoven is de Nederlandse hoofdstad van Dutch Design. De Design Academy Eindhoven stond aan de wieg van een aantal bekende Nederlandse designmerken, waaronder Piet Hein Eek. Zijn werkplaats ligt vlakbij  het Eindhovense Strijp-S treinstation in een voormalige fabriek van Philips. De winkel is een fantastische plek om de exclusieve ontwerpen van het merk te bkijken. In de galerij wordt nieuw talent gepresenteerd. Voordat u terugloopt naar het station, kunt u in het nabijgelegen Caffee Allee met zijn bijzonder hippe Dutch Design-sfeer genieten van een kop koffie met een croissant. De volgende halte: Utrecht, dat op slechts 50 minuten afstand per trein ligt.

Utrecht: de oorsprong van De Stijl

De oorsprong van De Stijl is gemakkelijk terug te vinden in de prachtige stad Utrecht, waar drie van de oprichters van de beweging werden geboren: Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld. Wandel bij het verlaten van Utrecht Centraal even door het middeleeuwse stadscentrum voordat u luncht in de Drieharingstraat, waar prachtige café’s en restaurants elkaar verdringen. Van hieruit loopt u langs de prachtige kanalen naar het Centraal Museum. Hier vindt u niet alleen ‘s werelds grootste collectie ontwerpen van  Gerrit Rietveld, waaronder ook zijn beroemde Rood-blauwe stoel. Het museum onderhoudt ook het Rietveld Schröderhuis, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Stap op de bus voor een rondleiding door dit iconische huis (vooraf reserveren verplicht). Vertrek naar Amersfoort uit de wijk Oost ­– tijdens de busreis van 45 minuten heeft u een prachtig uitzicht op het Utrechtse landschap.

Amersfoort: ontdek meer over de carrière van Piet Mondriaan

In Amersfoort stapt u uit vlakbij het Mondriaanhuis, waar Piet Mondriaan is geboren. Inmiddels is het een museum gewijd aan zijn werk en leven. Volg hier de ontwikkeling van zijn artistieke stijl, bekijk een levensgrote reconstructie van zijn atelier in Parijs en leer meer over De Stijl. Vergeet na deze culturele parel niet ook het historische stadscentrum van Amersfoort te bekijken met zijn bakstenen koepelbruggen en talloze monumenten. Voordat u verder reist, kunt u nieuwe energie opdoen met koffie en een broodje bij Brood & Zoets. Voor een sterkere opkikker gaat u naar stadsbrouwerij De Drie Ringen, waar u kunt genieten van een van de ter plaatse gebrouwen bieren. Rijd vervolgens met de bus het korte stukje naar het treinstation van Amersfoort, waar u op de trein stapt naar Winterswijk (ongeveer een uur en 40 minuten). Hier begon de vernieuwende reis van Mondriaan.

Winterswijk: ervaar het landscap dat Mondriaan inspireerde

Als u de rustige sfeer ervaart, wordt al snel duidelijk waarom deze kalme stad in het oosten van Holland zo’n populaire overnachtingsplaats is. De familie van Mondriaan verhuisde hierheen toen hij acht was. Hij bleef er tot zijn twintigste. Het landshcap rond Winterswijk had een enorme invloed op het vroege werk van Mondriaan. Het is dan ook de moeite waard om een wandel- of fietsroute te volgen om dit zelf te ervaren (vraag bij de VVV Winterswijk om een kaart). Het huis waarin hij met zijn familie woonde is omgebouwd tot het Villa Mondriaan museum, waar u meer informatie vindt over zijn gezinsleven en vroege kunstinvloeden. Het museum ligt op slechts enkele minuten lopen van station Winterswijk en het marktplein, waar gezellige hotels en restaurants liggen met uitzicht op de middeleeuwse Jacobskerk. Of geniet van het prachtige landschap met een overnachting in Strandlodge Winterswijk net buiten de stad.

Woman looking at paintings at Centraal Museum Utrecht
Categorie: Lezen

Centraal Museum Utrecht

Ontdek het Centraal Museum in Utrecht, thuisbasis van een reeks invloedrijke Nederlandse werken.