© Vetexbart
Categorie:Culinair Nederland

Gastronomisch genieten in Zilt Zeeland

De echte fijnproevers die weten ondertussen al dat ze aan de Zeeuwse kust, en bij uitbreiding in heel Zeeland op de juiste plek zitten. Je kan er uit eten gaan en je voeten onder tafel schuiven bij de beste chefs die dan op hun beurt toveren met de beste streekproducten. Vetexbart trok onlangs naar Zeeland en mocht er kennis maken met alles wat de regio te bieden heeft op culinair vlak.

  • Ontdek waar je gastronomisch kan genieten van alles wat Zeeland te bieden heeft.
  • Proef de Zilte smaken uit de Zee vanop deze 3 toplocaties
  • Ervaar Zeeland op zijn best met deze heerlijke streekproducten

Enkele culinaire hotspots

Of het nu aan de zee is of iets meer landinswaarts: in Zeeland kom je een heleboel zalige culinaire hoogstandjes tegen. Zo is er de oudste mosselkwekerij van de provincie: Neeltje Jans vlakbij het Deltapark en met uitzicht op de mosselboten. Fans van fine dining (en zalige oesterbereidingen) kunnen naar restaurant Codium in Goes. Chefkok Wouter Kik is ambassadeur van de Zeeuwse oesters en tovert in zijn jonge restaurant in een rotvaart alleen maar spannende en verbluffend lekkere pareltjes op je bord. Ook bij Brasserie de Vluchthaven in Bruinisse kan je heerlijk genieten van de topgerechten van chef DP Arkenbout. Kies er vanop het terras aan de Oosterschelde uit een heel arsenaal aan verse vis-, schaal- en schelpdieren.

De zilte smaken uit de Zee

Wie Zeeland zegt, denkt op culinair vlak vaak meteen aan de Zeeuwse mossel waar de regio zo bekend voor is. En dat is uiteraard helemaal terecht. Zo verslinden de Belgen jaarlijks tientallen miljoenen kilo’s van deze delicatesse. Ook de oester is één van de topproducten uit de regio. Wij stapten aan boord bij oesterkweker Hans Nelis van Krijn Verwijs in Yerseke en gingen op zoek naar oesterpercelen in de Oosterschelde. Er is ook een zilte zeegroente die hoge ogen gooit bij lekkerbekken. Zeekraal neemt neemt heel actief zout op waardoor het z’n typische zilte smaakt krijgt. Bij Hubrecht Jansen van boerderij Zeeuws Zilt in Wolphaartsdijk wordt de natuurlijke omgeving nagebootst die zeekraal nodig heeft om te groeien. Ook de zeeaster of lamsoor worden hier succesvol geteeld.

Nog meer Zeeuwse specialiteiten

Wie in Zeeland een koffietje gaan drinken op een of ander terras moet eigenlijk ook een bolus proeven. Vergelijk het met een plakkerige, gesuikerde koffiekoek. Bruine basterdsuiker, kaneel en boter vormen de hoofdingrediënten van deze zoetigheid. Een ander streekproduct dat je misschien niet direct zou verwachten in Zeeland zijn... zwarte bessen! Zo kan je in Zuid-Beveland bij Boonman’s gaan proeven van lekkere wijn. Die maken ze daar al sinds 1993 van zelf geteelde zwarte bessen. De Zeeuwse kleigronden lenen zich daar bijzonder goed voor. Wie niet van wijn houdt, kan ook kiezen voor gezond drink- of puursap. In Bruinisse tenslotte werden we rondgeleid in de gebouwen van Spelt Bakkers. Daar wordt het Pain de Mer natuurdesem brood gemaakt met gezuiverd zilt zeewater uit het Nationaal Park De Oosterschelde. Het zorgt zo voor een unieke smaaksensatie.

Loopt het water ondertussen uit je mond? Waar wacht je dan nog op?

Bio

Ik ben Bart, globetrotter, fotograaf en content creator bij Vetexbart. Deze Vlaamse reisblog en bijhorend sociale media platform bestaat sinds 2013. Je vindt me vaak ergens in de Antwerpse Kempen, maar in mijn hoofd zit ik meestal op dat ene groene bankje in Central Park.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Culinair Nederland volgens Gault&Millau

Welke weg leggen Nederlandse topingrediënten af voordat ze op je bord belanden? Neem hier alvast een voorproefje.

Lees meer