Leidschendam
Categorie:Zuid-Holland

Natuuurgebied Groene Hart - De Rijnstreek

Het Groene Hart is het natuurgebied dat wordt omringd door de Randstad (Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam). Het gebied bestaat uit een aaneenschakeling van landschappen, water en steden. Het Groene Hart is op zijn beurt weer onder te verdelen in gebieden met een eigen karakter, zoals de Rijnstreek.

  • Rustgevende natuur, vlak bij de stad.
  • Diverse activiteiten voor kinderen.
  • Geniet van een wandeling of fietstocht.
De Rijnstreek ligt in een druk stedelijk gebied dat zich uitstrekt van Alphen a/d Rijn tot aan Leidschendam in het Westen. Toch zijn hier voor de natuurliefhebber voldoende mooie pareltjes te vinden. Net als in de rest van het Groene Hart bestaat de Rijnstreek uit weilanden, sloten, riet, knotwilgen en molens.

Wandelen langs de molens

U kunt het ene moment in de stad zijn en het andere moment in een natuurgebied. Zo nauw zijn deze verschillende gebieden in de Rijnstreek met elkaar verweven. De natuur kenmerkt zich door weidelandschappen, die door het ontginnen van veen een patroon van strokenverkaveling hebben. Tussen de landbouw door liggen kleine natuurgebieden waar vooral vogels goed toeven.

De Wilck is het gebied van de grutto en kievit, Westeinde heeft graslanden vol weidevogels en bloemen, en de Noord Aa is een heerlijk gebied voor spelende kinderen. U kunt de gebieden vanaf verschillende plaatsen in de Randstad benaderen en er zijn allerlei tochten en routes. De lokale VVV kan u bedienen van kaarten, die u leiden langs natuur, molens en andere bijzonderheden.

Dagje stad en natuur

De Rijnstreek van het Groene Hart is volledig omgeven door stedelijke gebieden, wat het heel eenvoudig maakt om in de ochtend de natuur in te gaan en in de middag terug te keren naar de stad. Activiteiten zijn er volop voor u en de kinderen. U kunt naar het Vogelpark Avifauna, de prehistorie, Romeinse tijd en de Middeleeuwen herbeleven in het Archeon, of gaan voor waterpret in Wet ‘n Wild.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer