© Groene hart
Categorie:Zuid-Holland

Natuurgebied Groene Hart - Hollandse Waarden

Het Groene Hart is het natuurgebied dat wordt omringd door de Randstad (Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam). Het gebied bestaat uit een aaneenschakeling van landschappen, water en steden. Het Groene Hart is op zijn beurt weer onder te verdelen in gebieden met een eigen karakter, zoals de Hollandse Waarden.
De Hollandse Waarden liggen tussen Alpen a/d Rijn, Woerden en Gouda. In dit gebied vind je prachtige Hollandse taferelen alsof ze speciaal voor je geƫnsceneerd zijn. Boerderijen waar de was nog buiten aan de lijn hangt te drogen met op de achtergrond een weiland met grazende koeien, knotwilgen en een molen. Hollandser dan de Hollandse Waarden kan het bijna niet aanvoelen.

Weidevogels in de Hollandse Waarden

Het landschap Hollandse Waarden heeft veel weide- en graslanden, die vol staan met bloemen en kruiden. Verder is dit het landschap van de weidevogels. Voor de grutto, tureluur, kievit en kwartel zijn de Hollandse Waarden een belangrijk broedgebied. In de winter overwinteren duizenden vogels, waaronder de smient, grote zaagbek en allerlei soorten ganzen in de Hollandse Waarden.

Fort Wierickerschans

Staatsbosbeheer beheert het gebied de Hollandse Waarden en is onder andere de trotse bezitter van de Wierickerschans. Dit is een prachtig fort gelegen midden in het Groene Hart en was een onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig huist het een bezoekerscentrum waar je alles te weten kunt komen over de natuur en geschiedenis van het landschap, mogelijkheden tot recreatie en streekproducten. Besluit je een tocht te maken door de Hollandse Waarden vergeet dan niet een bezoek te brengen aan het fort Wierickerschans.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer