© dovadi

Route: Reis langs de Hollandse tradities vanuit Amsterdam

Reis naar de kop van Noord-Holland met het Holland Travel Ticket en ontdek Hollandse traditionele iconen. Een route die in het teken staat van het typische Hollandse leven, kan niet beter beginnen dat op station Amsterdam Centraal. Hoewel het gebouw stamt uit eind 19e eeuw, is het van alle moderne gemakken voorzien. Dit is dan ook een uitstekende plek om de dag te beginnen met een ontbijtje in een van de horecagelegenheden. Natuurlijk kunt u hier ook broodjes krijgen om mee te nemen voor onderweg.

  • Ontdek alles over kaas in de kaasstad bij uitstek: Alkmaar.
  • Een bezoek aan Nederland is niet compleet zonder de Zaanse Schans.
  • Houdt u van Hollandse vis? Dan is Volendam de plek waar u moet zijn.

Kaas: van handel naar museum

Neem vanaf Amsterdam Centraal de trein naar Alkmaar. Deze stad staat bekend om de kaasmarkt, waar u vanaf het station makkelijk heen loopt. Elke vrijdag van april tot en met september bezoekt u hier de traditionele kaasmarkt en ziet u in een schouwspel hoe de kazen op traditionele wijze wordt verhandeld. De markt begint om 10.00 uur in de ochtend. Meer weten over kaas? Ga dan naar het Kaasmuseum.

Historisch Enkhuizen

Vervolg uw route met de trein naar Enkhuizen. Deze stad was een van de meest welvarende steden tijdens de 17e eeuw. Maak hier een stadswandeling en ontdek de oude herenhuizen, kerken en haven. Lunchen doet u natuurlijk bij Het Wapen van Urk, ook wel Café Bok. Dit is het oudste bruine café van Enkhuizen.

Hollands hoogtepunt: de Zaanse Schans

In een route langs Hollandse tradities mag de Zaanse Schans uiteraard niet ontbreken. Reis met de trein naar Hoorn waar u weer de trein naar station Zaandijk - Zaanse Schans neemt. Hier kunt u naar de Zaanse Schans lopen, maar ook de bus nemen. U waant zich hier terug in de tijd: originele molens, een oude kruidenier, een kaasboerderij, u kunt het allemaal hier bezoeken.

Gezelligheid in pittoresk Volendam

U kunt de dag niet beter afsluiten dan met een bezoek aan Volendam. Reis met de trein terug naar Amsterdam Centraal waar u de bus kunt nemen naar dit pittoreske vissersdorpje. Na een wandeling door het doolhof waar u alle groene vissershuisjes, grachtjes en bruggetjes ziet, kunt u op de dijk terecht voor een diner. Tip: Hotel Spaander is al sinds 1881 een begrip in het dorp. U eet hier de beste oer-Hollandse gerechten.

Na een gezellige avond kunt u de bus terug naar Amsterdam nemen. Uw pas is nog de hele avond geldig. Gebruik deze dus ook voor de tram of bus terug naar uw hotel.