© Shutterstock - Zandvoort Marketing
Categorie:Noord-Holland

Natuurgebieden van Zandvoort

Naast het prachtige strand is Zandvoort ook een mooie bestemming voor natuurliefhebbers. Zandvoort is omgeven door twee prachtige duingebieden vol rijke flora en fauna. Ten noorden van Zandvoort ligt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en ten zuiden liggen de Amsterdamse Waterleidingduinen.

  • Ontdek vossen en reeën in het Nationale Park Zuid-Kennemerland ten noorden van Zandvoort.
  • Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort tot 1 van de 20 nationale parken van Nederland.
  • Wandel door de Amsterdamse Waterleidingduinen, ten zuiden van Zandvoort, en ontdek meer dan 1000 soorten paddenstoelen.
  • De Amsterdamse Waterleidingduinen behoort tot een van de grootste duingebieden van Nederland.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Ten noorden van Zandvoort ligt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit grote duingebied van 3800 hectare behoort tot 1 van de 20 nationale parken van Nederland en kenmerkt zich door jonge, kalkrijke duinen met zeldzame flora en fauna. U vindt hier begroeide duintoppen met Corsicaanse en Oostenrijkse dennen, duinmeren zoals Vogelmeer, Spartelmeer en Oosterplas, en diersoorten zoals vossen, reeën en konijnen.

De Amsterdamse Waterleidingduinen

Ten zuiden van Zandvoort vindt u het prachtige wandelgebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit gebied is de jaarlijkse broedplaats voor ongeveer 100 vogelsoorten en kent een bijzonder en rijk insectenleven. Ook kunt u hier unieke plantsoorten ontdekken, maar liefst 1000 verschillende paddenstoelen en knaagdieren en martersoorten zien. Ook treft u groter wild aan in de Amsterdamse Waterleidingduinen. In de herfst hoort u de herten volop burlen. Met dit prachtige geluid proberen de mannetjes de vrouwtjes te lokken.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer