© Marijke Kodden via Staatsbosbeheer
Categorie:Overijssel

Nationaal Landschap Noordoost-Twente

Bossen, beken en boerderijen kenmerken het Nationaal Landschap Noordoost-Twente. Het landschap ligt in het oosten van Nederland, vlak boven de stad Enschede, en grenst met buurland Duitsland. Verscholen in het groen liggen tientallen landgoederen, landhuizen en watermolens. Fietsers en wandelaars staan centraal in dit deel van Twente en kunnen gebruik maken van een uitgebreid netwerk, terwijl gemotoriseerd verkeer in sommige stukken wordt geweerd.

  • Kom tot rust in Nationaal Landschap Noordoost-Twente.
  • Fiets of wandel een van de vele routes die dit prachtige gebied rijk is.
  • Bewonder de weelderige omgeving van Springendal.

De tuin van Nederland

Het oosten van het land is een heuvelachtig gebied, waardoor u zo nu en dan een kleine klim moet maken. De heuvels zijn stuwwallen uit de voorlaatste ijstijd en zijn verantwoordelijk voor het on-Nederlandse landschap. Als u onderweg goed oplet, spot u ongetwijfeld kikkers, adders, boomvalken, blauwe kiekendieven, klapeksters en pijpenstrootjes. De meest bijzondere flora zijn de moerassige beekdalen en de veengebieden waar het veenpakket inmiddels 5 meter dik is.

Springendal is een van de hoogtepunten in het landschap van Noordoost-Twente. Het gebied kent zo’n weelde dat het ook wel ‘de tuin van Nederland’ wordt genoemd. Een wandeling duurt circa anderhalf uur en leidt u langs alle bomen, vijvers, beken, kleine watervalletjes, maïsvelden en bosweiden.

Gezinsvakantie in het Oosten

De Denekamp, De Lutte, Losser, Oostmarsum, Tubbergen en Weerselo lopen ieder jaar vol met gezinnen die op fietsvakantie gaan in het Nationaal Landschap Noordoost-Twente. De fiets-, wandel- en ruiterpaden maken tochten mogelijk van enkele kilometers oplopend tot ruim 40 kilometer. U kunt het zo uitdagend maken als u zelf wilt. Langs de routes en bij veel van de historische monumenten staan pannenkoekenboerderijen en in de zomer ook ijskarren. Een traktatie voor u en uw familie heeft u snel verdiend na een dag actief bezig zijn in de Twentse buitenlucht. 

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer