Categorie:Zuid-Holland

Nationaal Landschap de Hoeksche Waard

Het poldergebied van de Hoeksche Waard ligt onder de rook van de stad en de haven van Rotterdam. In tegenstelling tot de hoogbouw en wolkenkrabbers van Rotterdam kent dit gebied weidse vergezichten die slechts worden onderbroken door een dijk of een rij bomen. Wilt u ontsnappen aan de stad dan kunt u hier tot rust komen en genieten van niets anders dan stilte.
Adres:
Zalmpad 11
3261KP Oud Beijerland
Toon locatie in Google Maps

Polders van de Hoeksche Waard

De Maas heeft bijgedragen aan de inpoldering van de Hoeksche Waard. Iedere keer als de rivier weer voldoende sediment had afgezet, ging men over tot het inpolderen van een nieuw gebied. Ieder stuk landbouwgrond kreeg weer een nieuwe dijk en er werden sluizen en kanalen aangelegd om water af en aan te voeren. Ook ontstond er iedere keer dat een gebied werd gewonnen een nieuwe dorpskern op de dijk.

Het landschap bestaat voornamelijk uit weilanden en enkele veengebieden, kreken en kleine bosjes. Toch kent het gebied een grote rijkdom aan dieren, zoals de mol, wezel, hermelijn en bunzing. In de lucht ziet u de laatvlieger en de dwergvleermuis, allebei vleermuizen. Het is ook het broedgebied van de kleine karekiet, fuut, meerkoet, fazant, tjiftjaf, fitis, wilde eend, roodborst en winterkoning. In de wateren treft u de groene en bruine kikker, pad, zoetwaterschorpioen en andere kleine waterdiertjes.

Actief in Hoeksche Waard

Fietsers kunnen uren fietsen door het vlakke landschap, kanoërs kunnen door de meanderende beken en kanalen de natuur verkennen en wandelaars kunnen mee op excursies of een bezoek aan de Hoeksche Waard combineren met natuureiland Tiengemeten. Het bezoekerscentrum in Oud-Beijerland, de grootste plaats binnen Hoeksche Waard, kan u alles vertellen over accommodaties, horecagelegenheden, tochten en excursies.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer